RockShock

Internetový rockový magazin

Zemřel metalový ‘zabiják‘ Paul Di’Anno

Text: Jiří Olszar

PAUL DI’ANNO, vlastním jménem Paul Adrews, se narodil 17. května 1958 v anglickém Chinfordu ve východním Londýně. Jako zpěvák a producent se proslavil především díky legendárním IRON MAIDEN, ke kterým se přidal v roce 1978, a nahradil tak původního zpěváka Paula Maria Daye.

Už v roce 1979 se jeho hlas objevil na první demonahrávce The Soundhouse Tapes. Dvě ze tří skladeb (Prowler, Iron Maiden) se hned v následujícím roce objevily i na debutovém albu Iron Maiden, které vystřelilo kapelu do celosvětového povědomí. Velkého úspěchu se dočkalo i následující album Killers (1981). To bylo pro Paula druhé a zároveň i poslední oficiální album s Iron Maiden. Ještě v témže roce absolvoval v Kodani (10. září) poslední koncert s kapelou a jen o pár dní později (14. září) vyšel EP živák Maiden Japan, jehož spoluproducentem byl právě i Paul. Tím jeho spolupráce s legendární kapelou skočila, přestože se ještě jeho hlas objevil na pozdějších best of albech.

Poté se již definitivně vydal na sólovou dráhu, nejprve tedy s projektem s kratším názvem DI’ANNO, se kterým vydal v roce 1984 eponymní debut a později i comebackové album Nomad (2000). Od roku 1997 současně vystupoval i pod celým svým jménem, pod kterým vydal tři řadovky a ‘maidenovskou bestofku‘ The Classics – The Maiden Years. Poslední nahrávkou pod značkou Paul Di’Anno byl nově nahraný singl Wrathchild (cover Iron Maiden – www.youtube.com), na kterém spolupracoval například se zpěvákem DragonForce ZP Theartem.

Současně se svými sólovými projekty spolupracoval průběžně i s dalšími kapelami, jako byly ARCHITECTS OF CHAOZ, BATTLEZONE, GOGMAGOG, ENGLISH STEEL, KILLERS, PRAYING MANTIS ad. V roce 2021 se dal dohromady s chorvatskými kytaristy Antem Pupačićem Pupim a Hrvojem Madiracou, se kterými založil zcela novou kapelu WARHORSE. V té době byl již kvůli vleklé nemoci upoután na invalidním vozíku, který mu ale nijak nebránil v tom, aby byl stále koncertně i studiově aktivní. Naposledy se takto představil českým fanouškům loni v prosinci v MSD Kolín.

Ačkoliv se jeho zdravotní stav příliš nezlepšoval, dál dával veškerou svou energii do další tvorby, což vyvrcholilo letos v červenci, kdy vydal s Warhorse debutové, pro něj bohužel i poslední album Paul Di’Annoʼs Warhorse.

Víc už toho bývalý bouřlivák, rebel, srdcař a metalový ‘zabiják‘ bohužel nestihne. 21. října 2024 se jeho hudební i osobní životní cesty vydaly zcela jiným směrem, aby se mohl ‘svobodně rozeběhnout‘ (www.youtube.com) k dalším metám. Těch dosáhl během pozemského života nepočítaně, a nesmazatelně se tak vryl do myslí i srdcí všech příznivců klasického heavy metalu.


DALŠÍ ROCK HEAVEN

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 660

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *