RockShock

Internetový rockový magazin

Mordyjé! Písničkář a karikaturista Mirek Kemel vydává 25. října nové album

Text: Arts Marketing

Hudebník, písničkář a zároveň dlouholetý přední český karikaturista MIREK KEMEL vydává 25. října na značce Indies Scope nové album pojmenované Mordyjé. Autor, pro kterého hudba představuje niterný únik od každodenního vymýšlení vtipů o dnešním světě a politice, natočil pátou studiovou desku se svojí stálou kapelou. Na třinácti písních se podílí ale i řada hostů – zpívají zde Marie Puttnerová a herec Vladimír Javorský, který Mirka Kemela provází od samých počátků, hrají Oskar Török, Josef Štěpánek, Miloš Dvořáček, Martin Novák, Ondřej Konrád a Michal Nejtek.

Tematicky velmi pestré album nabízí oproti starším deskám více rychlých písniček, ale nechybí ani typicky lyrické a zadumané skladby. Posluchači zde najdou jak písně nové, které reagují na současný stav světa, tak i starší a lyričtější, které hudebníci oprášili a vytáhli znovu na pódia v nové podobě. Všechny mají ale společné poetické, jemné a introvertní texty Mirka Kemela. Nahrávka vznikla v produkci kytaristy a člena kapely Vlastimila Konopiského ve studiu SONO Records. Křest za účasti několika hostů proběhne 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Vedle Prahy Mirek Kemel se svojí kapelou od konce října zahraje v Plzni, Ostravě, Hradci Králové, Náchodě, Brně a na šumperském Blues Alive. Album Mordyjé je k uložení a od 25. října k poslechu zde. Poutají na něj tři singly a videoklipy – Rusalka, Včelař Milan a Oči pod ledem.

Nové album získalo svůj název dle titulní skladby. „Písnička Mordyjé reflektuje současnou dobu, pocity obav, strachu, ztráty jistot a z toho pramenící touhu utéct od toho všeho před světem, sebou samým. Není to ale prvoplánové, v písničce je to schované, lze to vnímat i jinak; a to mě baví. Písnička není o smutku a stýskání si, jde spíše o vzdor,“ říká na úvod Mirek Kemel a dodává: „Slovo mordyjé má zajímavý původ. Prý ho jako první použil Voltaire jako parafrázi na slovo mondieu. V našich zemích prý zůstalo po napoleonských válkách.“

Oproti předchozímu albu Vlčí stopy, které natočil Petr Ostrouchov s vlastní formací Blue Shadows, je Mordyjé kapelním projektem, a navazuje tak na desku Ryby, raci vydanou v roce 2018. „Za těch šest let jsme se jako kapela zvukově i nástrojově posunuli. K elektrické kytaře a bicím jsme přidali klávesy,“ popisuje Mirek Kemel.

„Tematicky je album velice pestré. Jsou na něm písničky nové, které reagují na současný stav světa, ale i písničky starší, lyričtější, které jsme oprášili a vytáhli znovu na pódia v nové podobě. Oproti starším deskám je na něm více rychlých a našláplých písniček. Pomalejší a zadumanější tam ovšem nechybí,“ líčí Mirek Kemel, který na albu nejintenzivněji pracoval na přelomu loňského a letošního roku. „Texty jsou všechny mé. Muzika převážně taky, na některých skladbách jsme ale pracovali společně s Vlastou Konopiským a Tomášem Görtlerem. Hudbu k písničce Kočička složil právě Tomáš,“ říká ke vzniku písní Kemel.

„Potřebuji klid, samotu a náladu, které nelze poručit,“ vysvětluje Mirek Kemel, pro kterého skládání hudby představuje odpočinek od hlavní profese karikaturisty. „Jako karikaturista sleduji zprávy z domova i ze světa a denně se trápím nad kresbou pokud možno aktuální a současně nadčasovou, což se ne vždy daří. Muzika mi pomáhá přežít ten stres z každodenní povinnosti odevzdat kresbu včas. A dovoluje mi ponořit se hlouběji do sebe, do svých příběhů bez nutnosti být vtipný a aktuální,“ doplňuje autor, jehož písňové texty i melodie jsou na rozdíl od kreslených vtipů krásně poetické, jemné a introvertní.

A na otázku, zda někdy spojuje své dvě autorské stránky, tedy zda někdy dělá i karikatury hudebníků, odpovídá: „Naprosto výjimečně. Kdysi jsem nakreslil členy své kapely, někteří z nich se svou karikaturou moc spokojeni nebyli. Asi bych to měl zase zkusit. Loni jsme ale vydali zpěvník našich písní a ten jsem ilustroval svými muzikantskými vtipy, které na koncertech často vyprávím.“

Mirek Kemel vedle skládání textů a hudby hraje na akordeon, kytaru a foukací harmoniku. Mordyjé je jeho pátou studiovou nahrávkou, předtím vydal alba Krajem šel anděl (2011), Nic víc (2014), Ryby, raci (2018) a Vlčí stopy (2021).

Další videoklipy:
Včelař Milanwww.youtube.com
Oči pod ledemwww.youtube.com

Koncerty 2024:
31. 10. – Plzeň, Zachʼs pub
05. 11. – Ostrava, Barrák
06. 11. – Hradec Králové, Divadlo Drak
07. 11. – Náchod, Náchodské dny poezie
14. 11. – Brno, Leitnerka
15. 11. – Šumperk, Blues Alive
27. 11. – Praha, Palác Akropolis – křest

Mirek Kemel – Mordyjé:
1. Žižkov
2. Znovu a líp
3. Má milá
4. Říkala jsi dnes
5. Rusalka
6. Mordyjé
7. Dny, co se vlečou
8. Barmanka Marie
9. Oči pod ledem
10. Včelař Milan
11. Světec
12. Divnej brouk
13. Kočička


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 757

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *