RockShock

Internetový rockový magazin

Letošní Blues Alive s třiceti zahraničními bluesovými špičkami včetně Devona Allmana, oslavou osmdesátin Jany Koubkové i vylepšenou druhou vytápěnou scénou

Text: Arts Marketing

Osmadvacátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive startuje v Šumperku již 14. listopadu. Během tří dnů na něm vystoupí přes třicet kapel a hudebníků patřících jak k mezinárodní a domácí špičce tohoto žánru, tak i k mladým nadějím, jež si zaslouží dostat prostor na prestižní přehlídce. Žánrově se letos program rozkročí do šíře od klasického kytarového blues přes jeho akustickou podobu, americké písničkářství až po garážový rock. Dům kultury, tradiční festivalové centrum, letos díky zvětšení a vylepšení vytápěného stanu v Pavlínině dvoře nabídne dvě rovnocenné hlavní scény. Ve foyer navíc vznikne nově klidová zóna s větším počtem míst k sezení. Vedle tradičního Klášterního kostela koncerty proběhnou poprvé v hotelu Perk. Festival, který je největší středoevropskou přehlídkou zaměřenou na blues a příbuzné žánry, nabídne jako každý rok bohatý doprovodný program – noční jam sessiony, projekci hudebního dokumentu, masterclassy pro aktivní muzikanty i poslechové pořady předních českých publicistů. V prodeji na webu festivalu jsou třídenní vstupenky na tři hlavní večery i vstupenky na doprovodné akce.

„Co se týká vystupujících umělců, podařilo se nám opět dát dohromady velmi kvalitně obsazený ročník festivalu,“ říká na úvod bez nadsázky jeho ředitel Vladimír Rybička. „Žánrově jsme se letos rozkročili zase o něco šířeji. Kromě klasických bluesových kytarových hudebníků, jako je držitel mnoha cen Albert Castiglia, nebo naopak akustičtější Eric Bibb, jsou tu výrazné žánrové přesahy. Například jako u Chucka Propheta do stylu americana, který sdružuje nejlepší bluesové, rockové i countryové tradice, nebo jako u The Courettes do garážového rocku. Jsme stále bluesový festival, ale snažíme se návštěvníkům otevřít i nové obzory,“ vysvětluje dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

K hlavním hvězdám patří proslulý kytarista a zpěvák DEVON ALLMAN, zástupce jednoho z nejslavnějších muzikantských rodů, syn Gregga Allmana a synovec Duana Allmana, zakladatelů legendární jižanské kapely The Allman Brothers Band, dále americký bluesový písničkář, držitel řady Blues Music Awards a tři nominací na Grammy ERIC BIBB, brilantní kytarista z Miami a ‘Bluesrockový umělec roku 2023‘ ALBERT CATIGLIA, americký zpěvák a kytarista DUWAYNE BURNSIDE, jeden ze čtrnácti dětí legendárního představitele hill country blues R. L. BURNSIDEA, významný americký zpěvák a rockový písničkář CHUCK PROPHET, explozivní dánsko-brazilská dvojice THE CORETTES a dvě uskupení reprezentující chicagské blues a místní slavný festival – CHICAGO BLUES FESTIVAL FEAT. STEPHEN HULL & DAVE HERRERO & SHERYL YOUNGBLOOD a LEGENDS OF CHOCAGO BLUES FEAT. OSCAR WILSON, JIMI PRIMETIME SMITH & BOB CORRITORE.

„Letošní ročník určitě potěší bluesrockové fanoušky,“ říká k hlavní hvězdě Devonu Allmanovi Ondřej Bezr. V současné době tento kytarista a zpěvák koncertuje se sdružením THE DEVON ALLMAN PROJECT, ve kterém jej doprovází další kytarista, basista, hráč na hammondky a dva bubeníci. „Kapela má na repertoáru jak klasické songy Allman Brothers, tak původní skladby Devona Allmana. A jako překvapení slibuje také nečekané coververze,“ doplňuje Bezr.

K dalším zahraničním vystupujícím patří objev Dana Auerbacha z The Black Keys, alabamský písničkář EARLY JAMES, který míchá prvky blues, folku, rocku a klasické country, dále dvojice HUGO RACE a MICHELANGELO RUSSO, která letos chystá albovou novinku s názvem The Crucible, výjimečný italský lap steel kytarista MARCO BARTOCCIONI, který předvede výbušnou show na pomezí blues, jižanského rocku a soulu, nebo americký kytarista a multiinstrumentalista LUKE WINSLOW KING, který delta blues mísí s prvky folku, gospelu či jazzu. V Domě kultury s ním navíc vystoupí fenomenální toskánský hráč na resofonickou slide kytaru ROBERTO LUTI. V Šumperku zahraje také skotský hráč na stejný nástroj DAVE ARCARI, který přiveze divoké delta blues s příměsí punku, trash country a rockabilly, a kapela THREE FOR SILVER s frontmanem Lucasem Warfordem, který hlasem ne nepodobným Tomu Waitsovi šíří zábavu a hudbu bez hranic. Dále přijedou vítězové vyhledávací soutěže Blues Aperitiv, slovenští KIERO GRANDE, polští ROBERT KORDYLEWSKI TRIO a srbští THE BAD WEEK, vítězové evropské soutěže European Blues Challenge – holandské akustické trio ROBBERT DUIJF BAND nebo rakouský kytarista a zpěvák JÖRG DANIELSEN a americký kytarista BEN PREVO.

JANA KOUBKOVÁ, jedna z absolutních hvězd české hudby bez ohledu na žánr, slaví letos v říjnu osmdesátiny. Proto se dramaturgie Blues Alive rozhodla této velké dámě uspořádat v rámci sobotního tematického koncertu narozeninovou oslavu. „Kromě brilantně sehraného Jana Koubková Quartetu si oslavenkyně zazpívá i s trojicí svých letitých přátel a kolegů – pianistou Martinem Kratochvílem, kytaristou Tonym Ackermanem a saxofonistou Joem Kučerou, s nimiž natočila album Znění a snění. Tento program zazní naživo vůbec poprvé,“ láká Bezr. Z dalších českých jmen nebudou chybět například MIREK KEMEL se svým triem, pražské power trio COLD LICKS, jehož leaderem je výtvarník Jonáš Ledecký, nebo kvarteto READYMADE BACKSLIDERS.

Program festivalu dále nabídne noční jam session, projekci ceněného dokumentu And This Is Free v kině Oko o historii legendární obchodní a později bluesové tepny Maxwell Street v Chicagu ze šedesátých let, tři poslechové pořady v Knihovně T. G. Masaryka a dva masterclassy bluesového písničkářství a hry na slide kytaru pro aktivní hudebníky.

V prodeji na webu festivalu jsou třídenní festivalové permanentky i vstupenky na doprovodné akce.

I letos se uskuteční Blues Alive Tour po českých a moravských městech, na kterém vystupuje jedna z hvězd Blues Alive, americký zpěvák a kytarista Duwayne Burnside se svojí kapelou. Vstupenky na tyto jednotlivé koncerty se prodávají samostatně.

Více informací i přesný program najdou zájemci na www.bluesalive.cz.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 664

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *