RockShock

Internetový rockový magazin

Majerovy brzdové tabulky vyrážejí na turné, pokřtí album Úplněk

Text: Anna Mašátová

MAJEROVY BRZDOVÉ TABULKY se vydávají na cesty, aby pokřtili čerstvě vydaný dvojvinyl Úplněk (Indies MG), který představuje živý koncertní záznam toho nejlepšího z kapelní tvorby z let 1991–2008. A právě tak uslyší písně i návštěvníci chystaných koncertů v Brně, Dyjici, Praze, Rožnově pod Radhoštěm a Jičíně.

Úplněk vnímáme jako jisté završení naší hudební cesty a tomu sluší ono tak trochu exkluzivní vydání na krásně vypraveném dvojvinylu. Pro jeho koncertní prezentaci jsme si vybrali místa, která pro nás byla a jsou důležitá – Brno, kde díky Indies vznikala většina našich alb, i Prahu, kde víceméně všichni žijeme. Těšíme se na naše valašské příznivce v Rožnově pod Radhoštěm, na přátele z Vysočiny v Dyjici u Telče a závěr úplňkového turné propojíme s geniem loci Valdštejnské lodžie v Jičíně, kde jsme na jaře natočili živý záznam s výběrem několika písní z alba,“ zve na koncerty Petr Linhart.

Kapelu tvoří zpěvačka Andrea Landovská, saxofonista a klarinetista Vít Kahle, mandocellista a kytarista Petr Linhart a violoncellista a basista Antonín Bernard. Během více než třiceti let na scéně vystoupili na Slovensku, v Belgii, Holandsku, Francii, Rakousku či Německu, vydali šest studiových alb, jejich skladby naleznete také na množství kompilací.

Novinka Úplněk vznikala v lednu 2024 ve studiu Soundevice pod zvukovým vedením Adama Pakosty. Vychází na labelu Indies MG digitálně, ale i ve velkoryse pojatém provedení barevného dvojvinylu s krásným obalem, který obsahuje i texty všech písní. Jedná se dokonce o první vinyl v bohaté diskografii kapely. Základem výtvarného zpracování je obraz Petra Síse, s nímž kapela spolupracovala i na minulých albech, stejně jako s grafiky Karlem Halounem a Luďkem Kubíkem, kteří Sísův motiv z knihy Pilot a Malý princ dále zpracovali a rozvedli. A najdeme zde i fotografii kapely od Bohdana Holomíčka z doby minulé i současné.

Úplněk přináší místy svižný, místy zadumaný ‘tabulkovský‘ průřez všemi šesti alby v podobě dvaadvaceti písní, od Míst častých zjevení (1992) až po Noc ozvěn (2008), kde uslyšíte nejenom hity jako Gabréta, Eliška a vítr či Fabián, ale i málem ztracené perly jako Zabloudíme nebo Malvína z Bretaně. Křest alba proběhne 18. října v Brně v prostoru Leitnerka, kde jej pokřtí sám vydavatel Miloš Gruber, a 22. října v Malostranské besedě v Praze, kde bude kmotrem kastelán Valdštejnské lodžie a dlouholetý spolupracovník kapely Jiří Vydra.

Vydání alba doprovází také působivý video záznam z Valdštejnské Lodžie v Jičíně.

Multilink alba – www.lnk.to/MBT_Uplnek

Nadcházející koncerty:
18. 10. – Brno, Leitnerka
19. 10. – Dyjice, Kulturní domeček Bezobav
22. 10. – Praha, Malostranská beseda
26. 10. – Rožnov pod Radhoštěm, Brillovka
08. 11. – Jičín, Valdštejnská lodžie

Další odkazy:
www.majerovky.cz
www.facebook.com/majerovky


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 840

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *