RockShock

Internetový rockový magazin

Hudebníci ze skupiny Mrakoplaš a jejich hosté vybrali přes sto čtyřicet tisíc na výzkum Alzheimerovy nemoci

Text: Lucie Eleyanová
Foto: Renata Králová

Na dobročinném koncertě na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy nemoci vystoupily zpěvačky Věra Nerušilová a Martha Elefteriadu. Třináctým ročníkem akce Mrakoplaš kontra Alzheimer se podařilo získat více než sto čtyřicet tisíc korun, což spolu s tím za celou dobu konání těchto beneficí tvoří částku přes jeden milion. Hudební vystoupení doprovázené aukcí raritních předmětů se uskutečnilo v neděli 29. září 2024, v prostorách velkého sálu pražského Divadla v Dlouhé.

Během benefiční události se diváci těšili z vystoupení legendárních osobností české hudební scény, zpěvaček Věry Nerušilové, známé ‘Kočky ze Záběhlic‘, a Marthy Elefteriadu, která se na pódiích objevuje již od sedmdesátých let. Hosty doprovázela pořádající kapela MRAKOPLAŠ. V minulosti jejich projekt svou účastí podpořili čeští muzikanti, např. Petr Janda, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil, Robert Křesťan nebo herec Zdeněk Svěrák. V úvodu večera představil vedoucí týmu specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. MUDr. Aleš Bartoš, Ph.D. výsledky dosažených pokroků ve výzkumu AD centra, které se dlouhodobě zabývá právě Alzheimerovou nemocí.

„Po rekordním loňském ročníku jsme si říkali, jak to asi letos dopadne? Jsme šťastní, že náš projekt opět oslovil spoustu návštěvníků a výše vybraných finančních prostředků je doposud nejvyšší za celou třináctiletou historii naší akce. Když k tomu navíc přidáme fakt, že našimi hosty byly úžasné zpěvačky, které vynikají svým espritem, neuvěřitelným hlasem a dokazují, že i v pokročilém věku mohou stát na pódiu, zpívat všechny písničky, které jsme už jako malí slýchávali z rozhlasu a televize, dostává tím Alzheimerova nemoc alespoň v tuto chvíli na frak. Pan profesor Bartoš a jeho tým AD centra odvádí neuvěřitelnou práci a my jsme poctěni tím, že můžeme alespoň touto formou pomoci ve výzkumu této choroby a že třeba i díky financím z naší benefice bude vyšetřeno více seniorů, kteří se v případě pozitivního nálezu mohou začít brzo léčit. Protože časná léčba je prvním předpokladem k tomu, aby byl další život pacientů s Alzheimerovou nemocí důstojný. I proto je mottem koncertu slogan ‘Nezapomeňme na sebe‘, protože nikdo z nás vlastně neví, kdy my sami, nebo naši nejbližší, budeme výsledky práce AD centra potřebovat,“ říká jeden z pořadatelů a členů skupiny Mrakoplaš Martin Kalenda.

Večerem v roli moderátora provázel hudební publicista, herec a televizní dramaturg Pavel Anděl. Ujal se také tradiční aukce coby licitátor. Mezi devíti draženými raritními předměty byly například klobouk s hůlkou, které věnovala Věra Nerušilová, olejomalba a peloponéské víno od Marthy Elefteriadu, nejstarší signovaný plakát kapely a další unikátní kusy.

Získané finance opět putují na podporu činnosti a výzkumu AD centra, specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Tímto speciálním koncertem zároveň skupina Mrakoplaš zahajuje podzimní turné, během kterého navštíví šestnáct různých klubů po celé České republice. Mezi navštívenými městy bude nejen Praha, ale i Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Liberec, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Děčín, Blansko a mnoho dalších míst, kde představí autorské písně z prozatím posledního alba Tichá radost, které bylo nominováno na žánrovou cenu Anděl 2023.

Přehled zastávek aktuálního turné najdete zde: www.mrakoplas.cz/koncerty


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 740

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *