RockShock

Internetový rockový magazin

Letní kapela bude 15. 11. Jako pes. Vydání nového alba doprovodí koncertní turné

Text: Supraphon

Je zřejmé, že podzim je definitivně tu, a přechod z parného léta to byl letos vpravdě brutální. Své o tom ví i LETNÍ KAPELA, která je úzce spjatá s jedním z povodněmi nejvíce zasažených regionů a jejíž členové přímo na místě sami řeší ničivé následky a pomáhají i sousedům. I přesto, že priority jsou logicky teď někde jinde, bude parta okolo Jaromíra Švejdíka už záhy pomáhat přicházet na jiné myšlenky a dávat radost i svou hudbou, v níž se hořkosladce zrcadlí jak radosti, tak právě i strasti života. Stane se tak 15. listopadu, kdy vyjde v pořadí druhé řadové album Jako pes, které Letní kapela během prosince představí také live v rámci turné o osmi zastávkách.

Jako pes sice odkazuje k názvu první písně alba, ale spíš je to pocta všem pejskům, co nás provází životem. Většina písní, co jsem za posledních 15 let napsal, vznikla v přítomnosti psa Lumíra. Ať už mě doprovázel na dlouhých procházkách, kde jsem promýšlel texty, nebo byl se mnou v samotách, když jsem lovil melodie. Vlastně by měl dostávat půlku tantiém…,“ komentuje s úsměvem název albové novinky Jaromír Švejdík. Ten je výhradním autorem textů i hudby a zúročuje zde mimo jiné své bohaté zkušenosti, čerpající z fenoménů Priessnitz, Umakart či Kafka Band, ale i ze spolupráce s domácí legendou Václavem Neckářem.

Jak bude nová deska znít, zatím naznačily singly Problém a Venkov. Sám Švejdík pak k novince, která kromě digitálních formátů vyjde také na CD a LP včetně signované limitované edice, říká: „Obecně je album zas o kousek dál než předešlé, a přitom ve studiu vznikalo docela lehce, což bude tím, že kapela je daleko víc sehraná a že nás baví společně tvořit, experimentovat a vlastně všechno to kolem. Pocitově je album víc otevřené a rozkročené než debut, který byl ze své kovidové podstaty intimní.“

Jak již bylo zmíněno výše, nové skladby, pod nimiž je opět coby producent podepsán Švejdíkův dlouholetý hudební souputník a přítel Dušan Neuwerth, Letní kapela představí v prosinci na koncertním turné. „Naštěstí nás živé hraní baví, a to hodně. Souvislé turné je příležitost, aby se kapela sehrála, jak to jen jde, a taky se ukážou charaktery. Může to být peklo, může to být ráj,“ dodává k nadcházející koncertní šňůře Švejdík.

Sestava, kterou kromě frontmana a renomovaného výtvarníka známého pod pseudonymem Jaromír 99 tvoří Lukáš Morávek (kytary, ukulele, trumpeta), Apostolos Joanidis (elektrická kytara), Vojtěch Šeliga (klávesy), Petr Weiser (basová kytara) a Zdeněk Jurčík (bicí), má v plánu celkem osm koncertů. První z nich se odehraje 5. 12. ve frýdecko-místeckém klubu Stoun, odkud se pak Letní kapela vydá do Havířova (6. 12.) a Krnova (7. 12.). Ve výčtu zastávek, který najdete zde, nechybí samozřejmě ani pražský Palác Akropolis, kde bude Jako pes pokřtěn 11. 12.

Doprovodné turné k albu by ale dle aktuálních informací nemělo být jedinou koncertní aktivitou Letní kapely, která se hodlá aktivně zapojit do pomoci postiženým povodněmi nejen prostřednictvím svých jednotlivých členů. Vše je ale zatím i s ohledem na aktuální situaci ve fázi příprav. Pro více aktualit doporučujeme sledovat Facebook a Instagram Letní kapely, kde najdete mimo jiné i další novinky týkající se blížícího se vydání alba Jako pes.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 706

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *