RockShock

Internetový rockový magazin

Obscure Promotion – Přehled koncertů říjen – Laibach, Steve’n‘Seagulls, Madball a další

Text: Obscure Promotion

MADBALL, BORN FROM PAIN, NASTY, PRIMITIVE DREAD
06. 10. 2024 – Brno, Fléda
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/774

Newyorští hardcoroví rebelové Madball jsou na scéně již od roku 1988 a světe div se, furt nepolevují, právě naopak. Drápy a riffy mají stále ostré, tesáky vyceněné a stále připravené trhat kalhoty do zvonu. Na brněnské Flédě si dají v říjnu dostaveníčko američtí Madball společně s holandskými Born From Pain, belgickými Nasty a crossoverovými Makedonci Primitive Dread. Pokud chceš dostat nakládačku a ještě si za to zaplatit, jsi tu správně.

KALANDRA, LILI REFRAIN
09. 10. 2024 – Praha, Underdogsʼ
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/714

Přijďte se nechat unést do světa podmanivé hudby, když se v Praze setkají norští mistři cinematic folk/alternative popu Kalandra a italská multihudebnice Lili Refrain. Okouzlující a podmanivá hudba cinematic folk/popových Norů Kalandra je pevně zakořeněná v melancholickém severském folku protkaném éterickými melodiemi a drsnými kytarami. Doprovodí je italská umělkyně Lili Refrain. Tato multihudebnice pocházející z Říma ve svém sólovém projektu používá elektrickou kytaru, zpěv, perkuse, syntezátor a smyčkování (looping), aniž by používala počítač nebo předem nahrané stopy. Atmosféra, kterou navozuje, pokrývá široký zvukový prostor, který kombinuje minimalismus, folk, psychedelii, blues, metal i lyrické operní struktury.

OWLS WOODS GRAVES, ABOVE AURORA
09. 10. 2024 – Praha, Modrá Vopice
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/783

Garážový black metal/punk z polského Krakova spolu s post-blackovými krajany Above Aurora na návštěvě ve Vopici.

MUNICIPAL WASTE, IMMOLATION, SCHIZOPHRENIA
10. 10. 2024 – Praha, Fuchs2
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/727

Nukleární crossover maniaci Municipal Waste z amerického Richmondu se zrodili na začátku milénia, aby hrdě pozvedli potrhaný prapor thrash metalu, který v devadesátkách pokryl prach nezájmu. Renesance stylu dala vzniknout stovkám podobných kapel, ale málokteré vydržely až do dnešních dnů. Municipal Waste mají bohatou diskografii, kterou letos v květnu korunovali devátým řadovým albem Tango & Thrash. Američtí pionýři Immolation jsou oprávněně považováni za stálici deathmetalové scény, kterou ostatně pomáhali po celou dobu její existence utvářet. Disharmonické tritóny, nečekané zvraty, bizarní časové signatury, mrazivé předěly, nezapomenutelné ponuré riffy, jedinečné struktury písní, neutuchající energie i na koncertech až po nehorázně poetické texty těchto legend death metalu zůstávají nenapodobitelným originálem. Večer otevře death/thrashová čtveřice z belgických Antverp Schizophrenia, která v lednu 2020 překvapila, či chcete-li šokovala, svým debutovým EP Voices a stala se vyloženě přes noc jedním z nejžhavějších jmen na metalové scéně.

LAIBACHOpus Dei Tour
13. 10. 2024 – Praha, ROXY
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/745

Laibach tentokrát se speciálním Opus Dei + The Greatest Hymns setem zamíří do ROXY. Ikonické album Opus Dei (obsahující písně jako Life Is Life, Leben Heißt Leben a Geburt Einer Nation) vydané v roce 1987 se dočkalo remasteru a reedice na vinylu a CD. Koncepční Opus Dei Tour poprvé po mnoha letech znovu představí některé ze skladeb z tohoto alba. Kromě materiálu z Opus Dei kapela zahraje i další důležité skladby, které této desce předcházely, a přihodí i několik nových překvapení. Jako vždy u Laibach očekávejte i tentokrát nečekané.

1349, KAMPFAR, AFSKY
15. 10. 2024 – Praha, Futurum
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/713

Norští 1349 mají hudebně i vizuálně kořeny ve druhé vlně norského black metalu. Jejich zvuk je plný bzučících kytar, hojných blastbeatů, satanistických textů a nečistých vokálů. Jejich rané nahrávky jako Liberation nebo Beyond The Apocalypse jsou prosáklé charakteristickou nízkou produkcí a fanoušky si získaly díky někdy až přehnané fyzičnosti a agresivitě. Těmto svým zvukovým a estetickým počátkům a své identitě zůstávají 1349 stále blízko, jak dokazuje například album Massive Cauldron Of Chaos z roku 2014. Ve Futuru je doplní taktéž norská formace Kampfar, jejíž název pochází ze starobylého severského bojového pokřiku. Tato sebejistá kapela, už skoro 30 let vedená majitelem zabijáckého hlasu Dolkem, má atmosférou blízko třeba k Enslaved, ale ve svém pagan/blacku, kde se promítá též neoklasika či vikingský folk, neubírá na obrátkách ani v momentech, kdy se přechází do majestátních hymnických pasáží. Večer otevře sólový projekt Afsky Oleho Luka, který vychází z tradičního black metalu a mísí v něm prvky lidové hudby a doomu, divokosti a melancholie.

INTER ARMA, ŁŪT
16. 10. 2024 – Praha, Modrá Vopice
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/730

Inter Arma, hustá směs doomu, death metalu a black metalu a jedni z nejvýznamnějších amerických představitelů sludge. Do Prahy dovezou své nové a řadově šesté album New Heaven, které vychází po pěti letech od jejich poslední desky. New Heaven zkoumá témata války, závislosti i sociální apatie. Je to deska o tom, jak překonat nástrahy i prokletí a vytrvat dostatečně dlouho na to, aby se z toho všeho tu a tam vyklubalo něco hlubokého, upřímného, a dokonce pozitivního. Přijďte se nechat v říjnu inspirovat do Modré Vopice! Jako lokální support ŁŪT.

NE OBLIVISCARIS, WALKWAYS, FREEDOM OF FEAR
19. 10. 2024 – Praha, Rock Café
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/753

Australští extrémní progresivní metalisté Ne Obliviscaris se vydávají na světovou tour – s novou deskou Exul a 20. výročím od založení kapely. S novým albem přivezou svůj osobitý étos pokořující hranice, charakteristikou směs emocí, krásy a vznešenosti v dualitě Charlesova čistého vokálu a Xenoyrova growlu. Nahrávání jejich čtvrté řadové desky začalo v roce 2020, kdy svět zastavila pandemie covidu-19. Album Exul tak bylo smícháno a zmasterováno až v červenci 2022 a světlo světa spatřilo minulý rok. Nyní s ním Ne Obliviscaris vyrážejí na speciální tour – k celému Exul totiž připojí i celé album Citadel, které bude slavit 10 let od vydání – a s touto show se zastaví i v pražském Rock Café. Jako hlavní support se představí jedinečná izraelská kapela Walkways, která pochází z Tel Avivu a hraje alternativní metal, a opener Freedom Of Fear se svým melodickým blackened metalem.

STEVE’N‘SEAGULLS
19. 10. 2024 – Ostrava, Barrák
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/701

STEVE’N’SEAGULLS
20. 10. 2024 – Plzeň, Šeříkovka
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/702

Finská bluegrass/rocková senzace Steve’n‘Seagulls se vrací do Česka. Steve’n‘Seagulls je docela nenápadná, zato výjimečná partička, jejíž zářná kariéra se rozjela v roce 2014, kdy na YouTube pětičlenná kapela ‘venkovských balíků‘ začala nahrávat své bluegrassové verze známých rockových či metalových pecek. Fantasticky zpívající i hrající pětice v nástrojovém složení akustická kytara, balalajka, banjo, akordeon, mandolína, kontrabas, ukulele, flétna, klávesy a perkuse/bicí na pódiu vedle bravurního muzikantství, kdy se nebojí střihnout ani sólíčko (heligonka, banjo ad.), oslňuje entuziasmem a nabíjí hromadou pozitivní energie. Pět talentovaných muzikantů s farmářskou image svým neuvěřitelným hudebním nadhledem ve známých skladbách ohromuje nápaditými a osvěžujícími aranžemi a všechny fanoušky nakažlivou chytlavostí nutí do skoku a do srdcí jim vnáší čirou radost. „Na toto turné jsme opravdu čekali. Máme novou hudbu, která letos vyjde, takže se nemůžeme dočkat, až ji na podzim 2024 zahrajeme naživo všem našim fanouškům v Evropě,“ láká na tour kapela, která se v Česku zastaví hned dvakrát – jednou v Ostravě a jednou v Plzni.

OTTONE PESANTE, MASÁŽ, MASSOLA
20. 10. 2024 – Praha, Café V lese
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/767

Trubka, pozoun, bicí – a je vymalováno. Italští hřebci Ottone Pesante se po roce vracejí se svým jazz/brass/metal triem do Prahy. Zatímco loni si zde zahostovali před svými oblíbenci Už jsme doma a přátelské objímačky v backstage byly někdy skoro až za hranou, tentokrát si v roli headlinera pozvali do vršovického klubu Café V Lese samé seriózní grupy, a to jihočeskou alternativní Masáž a severomoravské neanderthal free-jazz/grind duo zvané Massola. Extrému lační fanoušci budou v tomto případě mlaskat blahem.

THE 69 EYES – Praha
25. 10. 2024 – Praha, Rock Café
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/771

Dosud nejúspěšnější album 69 Eyes Devils vyšlo 24. října 2004. Bylo okázalejší a rockovější než předchozí alba, což kapelu vyneslo do popředí temného a melancholického goth a love metal milujícího publika po celém světě a otevřeněji koketovalo s americkou populární kulturou. Jestli je nějaká píseň, kterou jsou The 69 Eyes proslulí, pak je to jejich Lost Boys, která vzdává hold nekonečným nočním pařbám kalifornských upírů ze stejnojmenného filmu. The 69 Eyes nyní míří do pražského Rock Café zahrát nejen celé toto album, které slaví 20 let, ale také svůj best of set.

PERDITION TEMPLE, OMEGAVORTEX
30. 10. 2024 – Praha, Modrá Vopice
www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/778

Američtí Perdition Temple přivezou z Floridy to nejcennější, co Tampa může nabídnout: death metal. Právě oznámenou evropskou tour potěší všechny fans, kteří sledují jejich dráhu již od roku 2009. Do pražské Modré Vopice přijedou ve společnosti německých death/blackových Omegavortex.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 931

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *