RockShock

Internetový rockový magazin

Jarní Route 63 provede slovenské kapely Horkýže Slíže a IneKafe napříč Českem

Text: Smart Communication

Dvě slovenské kapely, které mají dlouhá léta nesčetně příznivců i u nás, vyrazí na společné turné. A vzhledem k tomu, že se na hudební scéně pohybují v součtu již 63 let, zvolili si HORKÝŽE SLÍŽE a INEKAFE pro svoji jarní bohatýrskou cestu za fanoušky Čech, Moravy a Slezska příznačný název Route 63. Mezi 14. březnem a 17. dubnem 2025 vyjedou na pomyslnou rockovou highway od Chebu až po Frýdlant nad Ostravicí. Zahrají také v Havlíčkově Brodě, Ústí nad Orlicí, Uherském Hradišti, Práčích u Znojma nebo v Kladně. Dále je uslyší příznivci slovenských legend v Českých Budějovicích, Boskovicích, Vsetíně nebo Benešově.

Po kratším letošním slovenském turné to bude poprvé, kdy se obě kapely potkají na jednom pódiu v plnohodnotném společném dvojprogramu se speciální dramaturgií, špičkovou technickou produkcí i originálním vizuálním řešením. „Věřím, že při naší jízdě na plný plyn po Route 63 to bude pěkně jiskřit,“ říká frontman Slížů Peter ‘Kuko‘ Hrivňák a jeho kolega a zakladatel skupiny IneKafe Vratko Rohoň k tomu dodává: „Cíl je na téhle trase pro naše obě party jediný – pořádný mejdan pro všechny.“

Horkýže Slíže vznikli v Nitře v roce 1992 a v příštím roce oslaví 33 let na hudební scéně. Jejich nezaměnitelný mix punk rocku, hardcoru, nadhledu a nekorektního humoru je spolehlivě brzy usadil na čele zájmu slovenského i českého publika. Kapela pravidelně vyráží za svým publikem i do zahraničí, silnou komunitu má např. v Londýně nebo Chicagu. Za celou dobu neztratili svůj smysl pro svérázný jazykový i epický humor, parodii a provokaci. Slíže se stali oblíbenou festivalovou stálicí napříč oběma republikami, odehráli přes 2500 koncertů, vydali 15 alb, 2 knihy, na YouTube mají přes 100 milionů zhlédnutí a facebookový profil čítá přes 200 000 fans. Obdrželi také mnoho hudebních ocenění, jako je Slovenský slávik, ceny Slovenské hudební akademie Aurel nebo Hudební ceny Óčka. Zabodovali i v soutěži Český slavík, když díky hlasům fanoušků obsadili bronzovou příčku v kategorii ‘Slavíci bez hranic‘. Před 11 lety kapela začala pořádat v domovské Nitře svůj vlastní festival Slížovica, na kterém vystupují spřátelené kapely, ale také zde dostávají prostor i mladí interpreti. Festival se stal jednou z největších událostí nejen v nitranském kraji, ale i v celé Slovenské republice. Před 8 lety přibrala kapela do svého týmu baskytaristku Veroniku Smetanovou, a ustálila se tak na počtu pěti členů. Jejich show bývají živelné a dalo by se říci, že zážitek z koncertu je pro diváka směsicí hudby s lechtivými nadsázkami svérázného humoru, který nemá napříč Českem a Slovenskem obdoby.

IneKafe (nebo také dříve Iné Kafe) je bratislavská pop-punková skupina, která působí od roku 1995. Kapela vznikla v garáži v bratislavském přístavu u Dunaje a svým stylem se podobá kalifornským punkrockovým kapelám jako The Offspring, Green Day a spol. V Česku a Slovensku je to prakticky jediná kapela tohoto žánru, která se dostala na nejvyšší úroveň. Fanoušky v obou zemích kapela potěšila deseti studiovými alby a stovkami koncertů. IneKafe také drží světové prvenství za to, že jako jediná punkrocková kapela na světě odehrála a na DVD nahrála kompletní koncert se čtyřicetičlenným symfonickým orchestrem a dvacetičlenným sborem. Podle slov frontmana Vratka Rohoňe to byl první ze dvou splněných snů kapely. Druhým je album Made In Czechoslovakia, na kterém kapela předělala staré CS hity ze 70. a 80. let podle svého gusta. Aktuální singl kapely Otázka za milion je v současnosti nejhranější slovenskou písní ve slovenských rádiích. Jen minulý týden dosáhl na YouTube jednoho milionu zhlédnutí. Zařadil se tak do rodiny milionových videoklipů IneKafe na YouTube.

Termíny turné:
14. 03. – Havlíčkův Brod, KD Ostrov
15. 03. – Ústí nad Orlicí, Kulturní dům
21. 03. – Uherské Hradiště, Klub kultury
22. 03. – Práče u Znojma, Kulturní dům
28. 03. – Cheb, Kulturní centrum Svoboda
29. 03. – Kladno, Dům kultury
04. 04. – České Budějovice, KD Vltava
05. 04. – Boskovice, Zimní stadion
11. 04. – Vsetín, Dům kultury
12. 04. – Frýdlant nad Ostravicí, Kulturní centrum
17. 04. – Benešov, KD Karlov

Vstupenky lze zakoupit v síti Nejticket na www.nejticket.cz, přes webové stránky interpretů www.horkyzeslize.sk a www.inekafe.sk nebo na stránkách daných kulturních domů.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 673

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *