RockShock

Internetový rockový magazin

Vychází první singl a videoklip z nového alba Vladimíra Mišíka

Text: Turner

VLADIMÍR MIŠÍK se v říjnu letošního roku vrátí s novým albem Vteřiny, měsíce a roky, které vyjde v pátek 11. 10. 2024.

V minulých dnech vyšel první singl a videoklip k písni Tak dobře, která zároveň album otevírá. Její text napsal přímo pro Vladimíra Mišíka jeho dlouholetý přítel, mimo jiné vynikající textař a překladatel Michael Žantovský. Album bude třetí Mišíkovou spoluprací s producentem Petrem Ostrouchovem, a navazuje tak na předchozí oceňované tituly Jednou tě potkám (2019), album oceněné šesti cenami Anděl, a Noční obraz (2021).

„Možnost zopakovat si spolupráci s Vladimírem Mišíkem není něco, nad čím člověk váhá, naopak se snaží tomu jít vstříc. Album Vteřiny, měsíce a roky je celkem osobní Vláďovo album, z většiny sestavené z obyčejných příběhů ze života. Kromě možnosti spolupráce s Vláďou si na něm cením především toho, jakou skvělou kapelu se podařilo dát dohromady a že album bylo v podstatě celé natočeno ‘postaru‘, metodou živého nahrávání všech hudebníků najednou (bez dotáček a oprav), kdy každý při hraní ovlivňuje každého, všichni přicházejí se skvělými aranžérskými nápady a nahrává i míchá se analogově, do pásu. Písním to dodává neopakovatelnou živost a myslím, že ta atmosféra sounáležitosti kapely a radosti ze společně stráveného času je v nahrávkách poznat,“ říká Petr Ostrouchov, producent a spoluautor alba.

Styl práce, která se od předchozích alb trochu liší, přibližuje také Vladimír Mišík: „Rozhodli jsme se, že nebudeme dělat žádná vznosná veliká aranžmá, naopak, dá se dohromady parta dobrých muzikantů a ta se pokusí ty písničky nahrát sice ve studiu, ale jakoby živě. Takže to dostalo jiný formát. Petrovi jsem dal naprosto volnou ruku. On mi poslal jen pár demáčů s kytarou a s jeho zpěvem – on zpívá mimochodem velmi dobře –, a když jsem je slyšel, byl jsem fakt nadšený a řekl jsem jen: ‚Udělej s tím, co umíš‘.“

Album obsahuje patnáct nových písní s texty Vladimíra Mišíka a Michaela Žantovského, po jedné básni bylo vybráno ze sbírek Josefa Kainara, Jana Skácela, Jiřího Dědečka a Františka Gellnera a jeden text Mišíkovi na tělo napsal Tomáš Belko, Ostrouchovův někdejší souputník z kapely Sto zvířat.

Ve studiu se sešla desetičlenná kapela, jejímž jádrem je – stejně jako na předchozích dvou albech – kvarteto Blue Shadows, tedy kytaristé Josef Štěpánek a Petr Ostrouchov, baskytarista Matěj Belko a bubeník Martin Novák; dále pak klavírista Jan Steinsdörfer a v USA žijící hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec (oba se podíleli již na albu Noční obraz), kytarista Lukáš Martinek, kontrabasista Tomáš Liška a dva vzácní zahraniční hosté, jejichž otisk lze nalézt v mnoha projektech slavných kolegů (Sting, The Rolling Stones, Elton John, Depeche Mode, Crosby, Stills And Nash, James Taylor, David Gilmour, R.E.M., Björk, Stevie Wonder a řada dalších) – americký perkusista kubánského původu Michito Sanchez a britský hráč na pedálovou steel kytaru BJ Cole. Doprovodnými zpěvy na album přispěl mimo jiné Mišíkův syn Adam.

Album Vteřiny, měsíce a roky vyjde 11. 10. 2024 na CD a 2LP s obsáhlým fotobookletem z natáčení a s texty písní a bude dostupné také na streamovacích platformách. V e-shopu Animal Music bude k dispozici též speciální limitovaná edice vinylového vydání alba, vyrobená metodou ‘ultradiscone-step pressing‘.

Zároveň byl spuštěn předprodej fyzických nosičů na webových stránkách vydavatelství www.animalmusic.cz/album/vladimir-misik-vteriny-mesice-roky.

Album Vteřiny, měsíce a roky bylo nahráno a smícháno ve studiu SONO Records ve spolupráci s mistry zvuku Milanem Cimfem, Pavlem Karlíkem a Adamem Karlíkem, mastering provedl Tony Cousins v londýnském studiu Metropolis. Obal alba je dílem grafiků Karla Halouna a Aleše Najbrta, autorkou fotodokumentace natáčení je Zuzka Bönisch. Distributorem alba je Supraphon.

Autorem videoklipu Tak dobře je mladý filmař Matěj Štěpán, který se svým štábem dokumentoval celé natáčení a připravuje klipy k dalším písním z alba, které budou postupně vycházet během letošního podzimu, i celovečerní dokument o projektu, který bude dokončen v příštím roce.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 651

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *