RockShock

Internetový rockový magazin

Mrakoplaš kontra Alzheimer na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby proběhne už potřinácté

Text: Mrakoplaš

Benefiční koncert na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby pořádaný hudební skupinou MRAKOPLAŠ se uskuteční 29. září v pražském Divadle v Dlouhé. Mezi účinkujícími budou i VĚRA NERUŠILOVÁ a MARTHA ELEFTERIADU.

V rámci dobročinné události zazpívá Věra Nerušilová legendární píseň Kočka ze Záběhlic ze seriálu Hříšní lidé města pražského, v němž ztvárnila nezapomenutelnou roli šantánové divy. V podání úžasné a nestárnoucí Marthy Elefteriadu pak zazní klasiky z jejího repertoáru, mezi kterými bude například i píseň Proč přicházíš tak pozdě, lásko. Skupina Mrakoplaš během večera hosty hudebně doprovodí, zahraje také vlastní repertoár z nového alba Tichá radost, které bylo nominováno na žánrovou cenu Anděl 2023.

„S tématem neurodegenerativního onemocnění se sbližujeme už více než třináct let a prostoupilo i do našich životů. Zároveň je to příležitost pomoci výzkumu této choroby a vystoupit s úžasnými osobnostmi české hudební scény. Tím se sami odměňujeme a doufáme, že tak děláme radost všem, kteří se našich beneficí účastní,“ říká jeden z pořadatelů, bubeník Mrakoplaše Pavel Douša.

Během uplynulých dvanácti ročníků se pořadatelům podařilo na činnost a výzkum specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3. lékařské fakulty vybrat necelý milion korun. V minulosti událost podpořili svým vystoupením čeští hudebníci Petr Janda, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil nebo třeba herec Zdeněk Svěrák.

Neurologická ambulance pro poruchy paměti se dlouhodobě věnuje nejen výzkumu, ale i osvětě pro odbornou i laickou veřejnost. Také díky finanční podpoře sponzorů se podařilo vyvinout původní české a inovativní testy paměti ALBA a POBAV, které už využívají lékárny k časnému záchytu poruch paměti ve stáří po celé ČR. Aktuálně probíhá výzkum českých norem jejich unikátních testů a vliv pohybu na paměť ve stáří. Do těchto výzkumů je možné se přihlásit pomocí dotazníků na www.abadeco.cz.

Mrakoplaš – Návod k použití – videoklip věnovaný Neurologické klinice:

FB událost – www.facebook.com/events/509732691712868

Související odkazy:
www.mrakoplas.cz
www.facebook.com/Mrakoplasband
www.instagram.com/mrakoplas_band
www.x.com/mrakoplas_band


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 738

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *