RockShock

Internetový rockový magazin

Ondřej Fencl a Hromosvod vydávají singl Báro a chystají oslavy 30 let

Text: Ondřej Fencl

Kmenová kapela HROMSVOD multifunkčního hudebníka ONDŘEJE FENCLA vydala před necelým rokem šesté řadové album Sen nenasytných kluků, které si vysloužilo nadšené recenze a novinářské ocenění ‘Album roku‘. Druhým singlem z CD je chytlavá písnička Báro o konci léta, která slaví úspěchy na festivalech a do playlistu ji zařadilo mimo jiné Rádio Blaník.

„Prázdniny jsou fuč a my posíláme do světa Báru vonící po indiánském létě. Ač pro nás není typická, má na open airech největší ohlas,“ přibližuje kapelník. „Zvolili jsme formát neformálního fotoklipu nejen z koncertů, ale i z kapelních mejdanů, šňůr, výletů, šaten, barů… takové promítání z hudebních cest, které s naším stále ještě novým cédéčkem podnikáme. Myslím, že je to upřímná ilustrace nálady v současném Hromosvodu, kde je nám dobře a máme se navzájem rádi.“

Kapela objela s novou deskou přes dvacet festivalů včetně těch největších (mj. Benátská! s Impulsem), nyní se chystá na podzimní část turné ke třicetinám, které vyvrcholí 19. 11. v domovské Malostranské besedě. „Je to k nevíře, ale v listopadu to bude 30 let, co v šatně 7. B na ZŠ Horáčkova vznikl Hromosvod. A tak budeme vzpomínat, přijdou zahostovat můj brácha a další dávní členové. Zároveň předvedeme, kam za ty tři dekády kapela dospěla – takže žádný senilní večírek, ale mejdan na oslavu toho, že třicítka je úžasný věk,“ glosuje Ondřej Fencl.

Za tu dobu prošla kapelou řada zručných muzikantů, jádro Hromosvodu čas od času doprovází i několik folkrockových hvězd, např. Luboše Pospíšila, Oskara Petra, Vladimíra Mertu či Jana Hrubého.

V čem zůstal Hromosvod stejný? Ve třech věcech: autorské Fenclově tvorbě, důrazu na písničky a skvělých muzikantech. Kapela zní dnes barevněji a semknutěji než kdykoli dříve, sestava doprovodných hudebníků (Vojtěch Jindra, Hana Vyšínská, Jaryn Janek, Tomáš Marek) je mimořádně šťastná. Poetické texty plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů, uvěřitelný zpěv, virtuózní housle, knopflerovská kytara a nekompromisní rytmika – to je Hromosvod v roce 2024.

Podzimní část tour:
14. 09. – Praha-Radotín, Burčákobraní
04. 10. – Josefův důl, Huť Marie (+ J. Hrubý)
05. 10. – Hýskov u Berouna, slavnosti
04. 11. – Hradec Králové, Adalbertinum (+ J. Hrubý a L. Pospíšil)
07. 11. – Milevsko, Galerie M (trio)
19. 11. – Praha, Malostranská beseda + hosté
09. 12. – Brno, Zelný trh, vánoční trhy

Sen nenasytných kluků na všech platformách – www.lnk.to/FenclHromosvod

Titulní singl Sen nenasytných klukůwww.youtube.com

Hromosvod – anotace:
Hromosvod je zhudebněné srdce třiačtyřicetiletého zpěváka, klávesisty, kytaristy, textaře a skladatele Ondřeje Fencla, známého například ze spolupráce s Lubošem Pospíšilem, Vladimírem Mertou, Janem Hrubým, Oskarem Petrem nebo kapelou Schodiště. Skupina vznikla v listopadu 1994 v šatně pražské ZŠ Horáčkova. Nejdříve to byl ‘kinderfolk‘, posléze folk rock charakteristický souzvuky houslí, příčné flétny a říznými bubny. Dnes je Hromosvod plný zručných sidemanů a hraje prostě písničky. Citlivě, barevně, něžně i divoce. Nejnovější šesté řadové album Sen nenasytných kluků přináší čirou radost – z hudby, z písní, z muzikality.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 712

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *