RockShock

Internetový rockový magazin

5P Luboše Pospíšila – 4. 9. Občanská plovárna: Prague Open Air

Text: Ondřej Fencl

Matador české hudební scény s hlasem, který si nespletete, prožívá jedno z nejšťastnějších období své více než padesátileté kariéry. Po úspěšné předloňské sólovce Poesis Beat a turné ke čtyřicátému výročí kultovního debutu Tenhle vítr jsem měl rád vydal LUBOŠ POSPÍŠIL letos na jaře hardrockový singl Dál cestu znám (www.supraphon.lnk.to), který pokřtí (a 74. narozeniny oslaví) ve středu 4. 9. v Praze na Občanské plovárně.

„V létě jezdíme festivaly, přes zimu kluby, kulturáky a divadla. Teprve při nabídce promotérů Prague Open Air nám došlo, že jsme za 17 let obnovených 5P nikdy neudělali koncert pod širým nebem v metropoli,“ říká kapelník a klávesista Ondřej Fencl. „A tak si ho zkraje září střihneme v krásném prostředí Občanské plovárny, pod Hradem, u Vltavy, na vlnách babího léta. V tomto století to bude Lubošovo vůbec první pražské vystoupení v plné polní pod širým nebem.“

Kromě starších i novějších hitovek zazní aktuální singl, kapela se představí v nejsilnější sestavě, včetně nedávno omlazené rytmiky. „Náš motor s krycím názvem Kuba-Kuba obsluhuje bubeník Sto zvířat Jakub Nývlt a kytarista Mňágy a Žďorp Jakub Červinka, který si pro potřeby 5P ustřihne dvě struny,“ glosuje Fencl.

Větší koncerty odehrají 5P také v Hradci Králové (4. 11.) v Adalbertinu s hostem Janem Hrubým a v Brně (12. 11.) v Semilassu s hostem Pavlem Váněm (Progress 2).

Po turné k zásadnímu albu Soukromá elegie (získalo Zlatou desku) a retrospektivní šňůře Route 66 k supraphonskému 13CD kompletu vstoupil Luboš do Beatové síně slávy… a teď sklízí všechny ty plody a ocenění v sálech od Šumavy po Ostravu, stále častěji vyprodaných. V roce 2019 si nadělil své první živé album s názvem Live!!! Ostrava. V jeho duchu, a hlavně v duchu kulatin protagonisty se nesly koncerty v následujících letech, včetně dvou vyprodaných pražských Lucerna Music Barů a brněnského Semilassa, s hosty, jako byli Michal Prokop, Michal Ambrož nebo Honza Haubert.

V aktuálním setlistu nechybí osvědčené songy ze zlaté éry (Jekyll a Hyde, Soukromá cesta do nikam…) ani novodobé hity (Vznikla zem, Tak navštiv bar, Poesis Beat…).

Pospíšilův tenor za bicími jistí bubeník Jakub Nývlt (též Sto zvířat, Oskar Petr…), elektrickou kytaru krotí Mirek Linhart (YoYo Band), klávesy kapelníka Ondřeje Fencla (Schodiště, V. Merta, Marsyas, Hromosvod…) tmelí spodek, rytmiku dotváří baskytarista Jakub Červinka (Mňága a Žďorp, Etc…), na perkuse dobarvuje Michal Hnátek (Divadlo Elf, Jan Hrubý…). Unikátem na scéně jsou sehrané pětihlasy jako další poznávací znamení současných 5P, semknutých kolem Pospíšila. Kapela hraje s radostí, byť mnohé písně jsou starší než někteří účinkující. A možná právě proto.

Turné střídá turné, Luboš ročně odehraje kolem 80 koncertů. Jako by těch křížků nebylo 74, ale o polovinu méně.

Podzim 2024 Live:
04. 09. – Praha, Občanská plovárna – L. P. 74 (5P)
06. 09. – Topolná-Bůrovce u Napajedel, Hippies Car And Bike Show (5P)
07. 09. – Mostek u Dvora Králové, slavnosti, 18.30 hod. (5P)
26. 09. – Bratislava, Devín, Dom kultúry (5P)
05. 10. – Liberec, Opera bar (LP)
10. 10. – Ústí nad Labem, Národní dům (5P)
17. 10. – Blatná, U Datla (LP)
18. 10. – Draženov u Domažlic (LP)
19. 10. – Dobrá Voda u Pacova (LP)
22. 10. – Šumperk, knihovna (LP trio s O. Fenclem a M. Hnátkem)
04. 11. – Hradec Králové, Adalbertinum (5P + J. Hrubý ad.)
08. 11. – Dobříš, KD (5P)
09. 11. – Vysoké Mýto, M-klub (5P)
11. 11. – Ostrava, Parník (5P)
12. 11. – Brno, Semilasso (5P + Pavel Váně j. h.)
13. 11. – Olomouc, Bounty Rock Café (5P)
16. 11. – Konstantinovy Lázně, Panteon, 20.00 hod. (LP trio feat. O. Klímek)
20. 11. – Pardubice, Doli (LP)
30. 11. – Dačice, Pod Betonem (LP trio s O. Fenclem a M. Hnátkem)
06. 12. – Kroměříž, Starý pivovar (5P)
13. 12. – Děčín, Garage (5P)
23. 12. – Kutná Hora, Česká 1 (LP)

Další info na www.lubospospisil.cz.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1811

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *