RockShock

Internetový rockový magazin

Mongolský fenomén The Hu míří už v září opět do Prahy

Text: Anna Vašátková

Čtyři rockeři z Ulánbátaru, kteří zpívají mongolsky, používají hrdelní zpěv šamanů a hrají na mongolské lidové nástroje – to jsou THE HU. Exotická partička, která si před dvěma lety podmanila české publikum na společném koncertu s The Pretty Reckless v Malé sportovní hale na Výstavišti, se nyní vrací do hlavního města se svou vlastní show v rámci série Rock For People Concerts. Vystoupí už 14. září v SaSaZu a návštěvníci se mohou těšit na podivuhodnou, ale skvěle šlapající směsici heavy metalu a mongolské lidové hudby. Jejich ‘hunnu rock‘ vychází ze starobylé mongolské říše Hunů a pro české publikum již není žádnou novinkou. Vstupenky v prodeji v sítích GoOut a Ticketmaster.

V listopadu 2022 se The Hu stali vůbec první rock/metalovou kapelou, která získala prestižní ocenění UNESCO ‘Umělec míru‘. Deluxe verze alba Rumble Of Thunder vyšla v roce 2023 a zní na něm například hlasy Williama DuValla z Alice In Chains nebo Serje Tankiana ze System Of A Down. The Hu také představili originální soundtrack pro hru Star Wars Jedi: Fallen Order od EA Games. Jejich druhé album Rumble Of Thunder vyšlo v roce 2022 po vyprodaných turné po celém světě v Severní Americe, Evropě, Asii a Austrálii, včetně festivalových vystoupení na festivalech Coachella, Lollapalooza, Download Festival, Rock For People a dalších.

Jejich debutové album The Gereg z roku 2019 se objevilo na prvním místě světového žebříčku alb a žebříčku Top New Artist a zároveň získalo uznání kritiků respektovaných médií, jako jsou Billboard, GQ, The Guardian, The Independent, Revolver, a debutové album The Hu ocenil i samotný sir Elton John. Kapela za desku navíc obdržela nejvyšší mongolské státní vyznamenání, Čingischánův řád, které jim udělil mongolský prezident. Deluxe verze obsahuje spolupráci s Jacoby Shaddixem (Papa Roach) a Lzzy Hale (Halestorm) a upoutala pozornost Metalliky, která je požádala o coververzi Through The Never pro tribute album The Metallica Blacklist.

The Hu, kteří vznikli v roce 2016 v mongolském Ulánbátaru, se skládají z producenta Dashka a členů Gala, Jaya, Temka a Enkushe. Moderní rocková skupina s pevnými kořeny v tradici své domoviny si vydobyla jedinečnou identitu v hudebním světě. Název kapely se překládá do mongolského slova pro “lidskou bytost”. Jejich jedinečný přístup kombinuje nástroje jako morin khuur (horsehead fiddle), tovshuur (mongolská kytara), tumur khuur (čelistní harfa) a hrdelní zpěv se současnými zvuky, čímž vytváří jedinečný zvukový profil.

Vstupenky:
www.goout.net/cs/the-hu/szdukdx
www.ticketmaster.cz/artist/the-hu-vstupenky/1012135

Související odkazy:
www.thehuofficial.com
www.facebook.com/thehuofficial
www.youtube.com/watch?v=U96IOn7q6fM
www.facebook.com/events/931157265152843


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1803

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *