RockShock

Internetový rockový magazin

Shameless – Sen jako realita

Text: Viktor Loukota
Foto: archiv skupiny

Jak celý tento projekt vznikl a kdo byl kromě tebe hlavním či klíčovým iniciátorem?
Shameless jsou můj nápad. Psal se rok 1988 a v 15 letech jsem je založil společně s kamarádem ze školy. Původní sestava vydržela jen 1,5 roku a pak mi v roce 1998 pomohl dát novou verzi dohromady bubeník Eric Singer. Od té doby neustále vydáváme alba a koncertujeme.

Během své kariéry jsi spolupracoval s mnoha slavnými hudebníky. Co bylo tvým největším vrcholem a proč?
Největší vrchol pro mě není o jménu. Jde spíše o to, co můžete vytvořit. Všichni jako Eric Singer, Stevie Rachelle nebo BC přišli s úžasnými nápady, které z hudby udělaly to, čím je. Gene Simmons byl také velmi nápomocný v mnoha situacích. Jednou z mých nejoblíbenějších je píseň s názvem Better Off Without You, kterou jsme nahráli s Philem Lewisem z L.A. Guns.

Je na tvém wishlistu někdo, s kým by sis chtěl ještě zahrát?
Ano, Michael Sweet ze Stryper. Jeho bratr Robert Sweet nahrával část bicích na naší prvotině Backstreet Anthems (1999). Držme si tedy palce.

Jak vnímáš současnou hardrockovou scénu? Postupuje kupředu, nebo naopak stagnuje?
Hudební průmysl byl za posledních deset let z velké části poničen streamováním a špatnou ekonomikou. Děláme to pořád proto, že to děláme rádi. Turné je dnes bohužel super drahé, a tak se tomu snažíme dle možností nějak přizpůsobit.

Kde na světě hraješ nejraději a proč?
Rád hraji všude. Jezdit do různých zemí a přinášet tak naši hudbu novým lidem je skvělá zábava. Spolu s fanoušky si to pak vzájemně předáváme a o tom to je.

Co je tvou největší tvůrčí inspirací?
Prostě věci, které se v životě stávají. Nepíšu o elektrických autech nebo politických situacích, protože nevěřím, že by to mělo v naší hudbě být. Píšu o věcech, které se mi dějí, a doufám, že se k tomu ostatní lidé dostanou a osloví je to.

V kapele se vystřídalo mnoho muzikantů. Kdo s tebou momentálně hraje?
Na tomto turné je to jako po většinu času zpěvák Stevie Rachelle a na kytary Dennis Post a Danny Raygun, protože BC má rodinné problémy a nemůže s námi momentálně koncertovat. Na bicí hraje Markus Herzog, který je také bubeníkem v kapele Cherie Currie. Vždy jsme měli na našich deskách spoustu speciálních hostů, takže se to jako vždy zákonitě mění.

Poslední studiové album So Good, You Should… vyšlo v roce 2022. Už jste začali pracovat na pokračování?
Už jsme nahráli spoustu nového materiálu, ale zatím není zřejmé, kdy a jak ho vydáme. Momentálně jsem vytížený s Cherie Currie a mou další autorskou prací v oblasti hudby a knih.

Podporujete Cherie Currie na jejím nadcházejícím turné, kdy máte společně vystoupit 25. 7. 24 v Olomouci (Bounty Rock Cafe). Jak k této spolupráci došlo a jak si jí ceníte?
Cherie jsem potkal před 12 lety, když jsem ji požádal, aby pro nás nazpívala píseň Dear Mum, kterou jsem napsal pro Shameless. Stali jsme se velmi dobrými přáteli a také jsme spolu začali koncertovat a nahrávat. Hráli jsme všude, například ve Velké Británii, Austrálii, Švédsku a Norsku.

Co bys vzkázal českým fanouškům a jaké máš plány do budoucna?
Nemůžu se dočkat, až budu konečně zpátky v ČR. Vždy jsem rád, když si tam znovu zahrajeme. Máme spoustu skvělých vzpomínek na akce, které jsme tam dělali za posledních dvacet let, a brzy se zase uvidíme!

www.shamelessrock.com

Odkazy ke koncertu v Olomouci:
www.ticketportal.cz
www.myguitarstraps.cz
www.facebook.com/events/976625050706979


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1725

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *