RockShock

Internetový rockový magazin

Břitva 2023 ve znamení Forgotten Silence, Březiny, Párala, dvou Skořepů či odchodu Černých

Text: Ladislav Oliva
Foto: archiv Forgotten Silence

České rockové ceny Břitva, zaměřené na převážně tvrdší formy rocku, metalu, punku či hardcoru, oznamují konečné výsledky za rok 2023.

Výsledky 23. ročníku této ankety určilo 44 hlasujících z přibližně 30 magazínů, fanzinů, webzinů či pořadů, vyhlásil je Petr Korál v rámci pořadu Hard & Heavy na Radiu BEAT a později budou reflektovány podcastem Dva kverulanti či videopořadem Sklizeň.

Hlavním vítězem se stává skutečně vynikající album Vemork Konstrukt dlouholetých FORGOTTEN SILENCE, kteří ve svém obtížně odhadnutelném vývoji dospěli k všestranně precizní směsi art rocku, tvrdého metalu a mnoha dalších příchutí. Na vydání tohoto alba se podíleli Franta ‘Berry‘ Březina a Lukáš Páral, čili Magick Disk Musick a Doomentia Records, současně obsazující první dvě příčky v kategorii firem.

Jenže aby toho nebylo málo, právě tito dva vydavatelé, byť tentokrát už každý samostatně, se postarali také o další dvě nejlépe bodující alba. Za nimi stojí zkušený soubor ASMODEUS a o příčku výše mladší a ještě thrashovější kolegové EXORCIZPHOBIA, jejichž nejznámějším protagonistou je Tomáš Skořepa. Jeho téměř jmenovec Michal Skořepa pro změnu přijal umělecké jméno PAN LYNX a zabodoval hned v několika kategoriích, nejlépe jako novopečený objev roku.

Další subžánrově vítězná alba náleží grindcorovým KANDAR, blackmetalovým NĀV a rovněž hlučně psychedelickým navrátilcům SLUT, zatímco sektoru krátkometrážních titulů vládne HYPNOS. Zcela podle očekávání zaujala obsáhle provedená edice všech demonahrávek MASTER’S HAMMER, z nichž nejvíce zabodoval Jilemnický okultista, ale ocenění si zaslouží v podstatě celá edice jako komplet.

Mezi videoklipy stejně jako loni vítězí INSANIA, nově s obrazově strhující gangsterskou přestřelkou Jedeme peklo, z čehož při pohledu na konečné pořadí dále plyne, že vítězný tvůrce Cyberolas jako minule znovu porazil sám sebe s jiným klipem. Knihou roku se stává velkolepá bichle slovem i obrazem mapující 40 let legendární kapely Arakain, zatímco v rámci festivalů se Obscene Extreme po roční pauze znovu vrací před Brutal Assault.

Pokud se vrátíme k již zmíněnému ‘Berrymu‘ Březinovi a k němu přidáme jména Jan ‘Johan‘ Filip a Petr ‘Coornelus‘ Moletz, právě takto v posledních letech vykrystalizovala ‘nejsvětější trojice‘ mediální scény, o čemž plně svědčí jejich různým křížením tvořené publicistické projekty – fanzin Telepatie, webzin Fobia a videopořad Sklizeň.

Jako každoročně hudební svět opustila celá řada velkých osobností. K těm vůbec nejvýznamnějším patří legenda hudební publicistiky JIŘI ČERNÝ, ale také muzikanti ZDENĚK ČERNÝ a PETR ‘SID‘ HOŠEK, s nimiž se samozřejmě pojí konce skupin TITANIC a PLEXIS.

Galerii legend, kterou dosud tvořilo 39 historicky významných souborů, nově doplňují rockový, funkový, novovlnný a vůbec žánrově proměnlivý ABRAXAS, osobitě thrashmetalová stálice ASMODEUS a dávná ostře hardcore/punková formace RADEGAST.

Širší výsledky v rozsahu nominovaných míst lze nalézt na tomto odkazu: www.cenybritva.cz/britva-2023

Album roku – celkově:
1. FORGOTTEN SILENCEVemork Konstrukt
2. EXORCIZPHOBIASpiritual Exodus
3. ASMODEUSPobřeží královny Marie

Album roku – žánrově:
Rock & crossover:
FORGOTTEN SILENCEVemork Konstrukt
Alternativa & noise rock:
SLUTSpirit Of Brotherhood
Black & doom:
NĀVTrpte
Thrash & death:
EXORCIZPHOBIASpiritual Exodus
Hardcore, punk & grindcore:
KANDARSíla imaginace

Objev roku: PAN LYNX
Neřadové album roku: MASTER’S HAMMERJilemnický okultista
Minialbum & split & singl roku: HYPNOSDeathbirth
Videoklip roku: INSANIAJedeme peklo (režie Cyberolas)
Kniha roku: TOMÁŠ BARANČÍK, JIŘÍ URBANArakain – History 40

Festival roku:
1. Obscene Extreme
2. Brutal Assault
3. MetalGate Czech Death Fest

Médium roku:
Tiskoviny: Telepatie
Weby: Fobia
Pořady: Sklizeň

Firma roku:
1. Magick Disk Musick
2. Doomentia Records
3. PHR Records

Potěšení roku:
Návraty skupin DISFIGURE CORPSE a INGROWING

Zklamání roku:
Zemřeli JIŘÍ ČERNÝ, ZDENĚK ČERNÝ a PETR ‘SID‘ HOŠEK

Galerie legend:
Rocková, funková a novovlnná legenda ABRAXAS
Thrashmetalová legenda ASMODEUS
Hardcore/punková legenda RADEGAST


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1696

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *