RockShock

Internetový rockový magazin

Honza Křížek představuje nový videoklip Ve tmě

Text: Honza Křížek

Zpěvák a multiinstrumentalista HONZA KŘÍŽEK, který letos slaví 30 let na hudební scéně, představuje videoklip a svoji novinku – rockovou desku plnou silných melodií a kytarových riffů s prozaickým názvem III. Objeví se na ní i nečekaný host – japonský samuraj nebo coververze lidové písně. Album III pokřtí 16. 10. v pražské Malostranské besedě.

Své třetí sólové album Honza Křížek vydal 12. dubna 2024. Z něj už představil energické singly Tekutý písky a Světlem do tmy, ke kterému vznikl i videoklip v kulisách podvečerní Prahy. Teď přichází s druhým videoklipem k písni Ve tmě v režii Mejly Basela.

Její text napsal textař Jiří Bílý, který se podílel i na vzniku alba III. Námět klipu obstaral renomovaný light designér Adam Dufek, který jej pojal jako hru světla a tmy. Přímo na míru pro videoklip připravil vizuální světelné efekty a projekce. Režisérem je Mejla Basel, který točí videoklipy nejen pro přední české interprety (David Stypka, Lucie Bílá, Olympic, Jiří Korn), ale také pro řadu světově známých kapel, jako jsou Machine Head nebo Masterplan a Helloween.

Album III vznikalo dva roky. Na první poslech zaujmou výrazné rockové a energické skladby, protnuté silnými vokálními melodiemi a kytarovými riffy.

„Je to kombinace rockové hudby s lehkou elektronikou. Velký důraz jsem kladl na texty, ty se tematicky dotýkají temných stránek, které v sobě všichni máme, a našeho vnitřního boje s nimi. Záleží na každém z nás, jestli se rozhodne v sobě živit špatné, nebo dobré zvíře,“ popisuje vznik alba zpěvák a skladatel Honza Křížek.

Mezi autorskými skladbami se vyjímá coververze lidové písně Rosenka. Ta Honzu Křížka doprovází celý život, byla jednou z prvních, které veřejně zpíval už jako dítě. Poté k němu patřila během působení v Blue Effect a nyní ji nahrál ve vlastní rockové aranži.

Jako hudební producent a spoluautor hudby se na novém albu podílel producent a kytarista Martin Volák, takřka polovinu skladeb otextoval renomovaný textař Jiří Bílý (ex-Kurtizány z 25. avenue). Honza Křížek je autorem hudby i textů a stejně jako na předchozích albech nahrál všechny nástroje. Mix a mastering obstaral zvukový mág Amák Golden ve studiu Golden HIVE.

Album III obsahuje 13 písní a nezvykle ho otevírá japonské poselství s názvem Kokoro v podání senseie Kinjiho Nakagawy. „Je to vlastně vzkaz nám všem. Kokoro má v japonštině mnoho významů jako srdce, láska, duše nebo pokora. A to je přímá odpověď na onu temnotu, která číhá v každém z nás a o které zpívám,“ vysvětluje Honza Křížek.

S japonským samurajem, mistrem bojového umění tasení meče, se Honza Křížek seznámil během svého koncertu v loňském roce. „Kinji mi představil koncept svého učení a z jednoho rozhovoru se stalo přátelství. Ačkoliv jsme každý z jiného konce světa a zcela odlišného kulturního prostředí, uvědomili jsme si, jak moc máme společného. A k mému neuvěřitelnému údivu jsem navíc zjistil, že moje logo (křížek #.), které používám, je téměř identické s jeho rodovým znakem, starým několik století.“

Atmosféru nových písní podtrhuje i výrazný vizuál celé desky. Černobílé sugestivní portréty Honza Křížek nafotil s renomovaným fotografem Adolfem Zikou.

Honza Křížek letos slaví 30 let na hudební scéně. Je spoluzakladatelem kapely Walk Choc Ice, která v devadesátých letech patřila k tuzemské klubové špičce. Poté spolupracoval a hrál s mnoha vynikajícími hudebníky v čele s Ivanem Králem nebo Davidem Kollerem v jeho Kollerbandu, a především byl 12 let kytaristou a zpěvákem obnovené sestavy Blue Effect Radima Hladíka. Po jeho odchodu se rozhodl vstoupit na sólovou dráhu a v roce 2017 vydal debutové album Honza Křížek. O čtyři roky později následovalo crossoverové album Revoluce.

Album III pokřtí hned na třech podzimních koncertech – 20. 9. v Litomyšli (MC Kotelna), 28. 9. v Pardubicích (MC Žlutý pes) a 16. 10. v pražské Malostranské besedě. Nové skladby zazní už během letních koncertů.

Multilink alba – www.orcd.co/w4v2pj4

Související odkazy:
www.honzakrizek.cz
www.facebook.com/honzakrizekfcb
www.instagram.com/honzakrizek
www.youtube.com/c/HonzaKřížekofficial


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1995

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *