RockShock

Internetový rockový magazin

Warner Music Czech Republic i letos pokračuje ve vydávání reedic významných titulů devadesátých a nultých let

Text: Warner Music

Mezi první katalogová alba, která vydavatelství letos zařadilo do svého edičního plánu, patří pestrá žánrová pětice: SHALOMOlympictures, TONY DUCHÁČEK & GARAGENo Parking!, MŇÁGA A ŽĎORPWeb Site Story, PRIESSNITZStereo a DEBUSTROLVyhlazení.

Shalom – Olympictures
Shalom byl původně zamýšlený jako projekt Petra Muka a Petra Kučery, ve kterém našly uplatnění písně nehodící se pro jejich domovský Oceán. Zakrátko z něj vyrostlo hudebně a pěvecky silné seskupení tří Petrů (Muk, Kučera a Hons – dvorní textař) a tří Jan (Feriové, Badurové a Benetové, postupně se na postu vokalistek vystřídalo několik dalších zpěvaček), které rázně promluvilo do pop music první poloviny 90. let. Bez nadsázky se Shalom stal mohutným fenoménem s řadou úspěšných hitů přirozeně líbivých, ale nepolopatických, naplněných mj. mystikou a biblickými odkazy, doprovázených stotisícovými prodeji hudebních nosičů a vyprodanými turné. Minialbum cover verzí písní z repertoáru Olympiku (právě slaví 60 let existence), v čele s hitem Bon soir, mademoiselle Paris, vydali Shalom v roce 1993. Kučerovy zajímavé synth aranže, Mukův brilantní vokál a ikonický obal z něj udělaly možná vůbec nejúspěšnější počin tohoto typu u nás a zaručily trvalé rádiové i televizní rotace. Remasterovaná reedice vychází k 30. výročí od vydání, kromě CD poprvé také na vinylu.

Tony Ducháček & Garage – No Parking!
Rocková skupina, často označovaná jako undergroundová, patřila k nové generaci mladých nezávislých kapel inspirovaných punkem, post-punkem, pub rockem a novou vlnou. Album No Parking! vyšlo v roce 1993. Skupina Garage a Tony Ducháček ho natočila v hudební produkci Michala Ambrože. Reedice k 30. výročí vychází v remasterované podobě na CD a vůbec poprvé i na vinylu.

Mňága a Žďorp – Web Site Story
Osmé studiové album valašskomeziříčské skupiny v čele s Petrem Fialou vyšlo v roce 2003. K výročí vydání vychází poprvé na vinylu. Mňága sama popisuje tuto část své diskografie takto: „Pokud existují porozvodové desky, tak tahle je předrozvodová. Petr už mlel z posledního, rozhodnut buď se ukouřit k smrti, nebo nějak restartovat svůj život. Jen ještě nevěděl jak. Písničky jsou objednávky toho restartu (Nehledám nic, Magnet) nebo popisy momentálního stavu bytí, občas rezignované (Jak se dostat z vězení, Klopýtám vpřed), občas odhodlané (This Song). Kapela byla ve studiu bez saxofonisty, který byl vysazen z dodávky cestou do studia, a Tibík se měl teprve objevit. Pohnuté časy, pohnutá deska.“

Priessnitz – Stereo
Jesenická skupina Priessnitz je důkazem toho, že i u nás lze napsat vkusnou popovou písničku se silnou melodií a textem, který není úplně banální. Na české rockové scéně se Priessnitz objevili v roce 1989. Rychle se stali žádanou koncertní atrakcí a vybudovali si pozici kritiky ceněné a posluchači uznávané kapely. Jejich hudba, zpočátku dost syrová a goticky temná, se postupně ztišuje a vyklidňuje, pořád si ale uchovává zvláštní tajemnou atmosféru, jakýsi otisk rodného jesenického kraje. Zásadní album kultovní skupiny se dočkalo reedice na vinylu. Stereo patří k nejdůležitějším domácím deskám nultých let. Nahrávka vyšla v roce 2006 a Priessnitz se na ní pod citlivým producentským dohledem Dušana Neuwertha vrátili k tvrdšímu a syrovějšímu kytarovému zvuku.

Debustrol – Vyhlazení
Debustrol je česká thrashmetalová legenda. V roce 1986 ji založili zpěvák a kytarista Kolinss a bubeník Melmus. Skupina nikdy nepřerušila svoji činnost a již několik let funguje ve stabilní sestavě Kolinss (zpěv, kytara), Herr Miler (bicí), Zed (baskytara) a Önslaughter (kytara). Vyhlazení natočili Debustrol ve studiu Citron v roce 1995 a bylo prvním albem, které vzniklo v jejich vlastní produkci a na kterém hrál na bicí Herr Miler. Vychází na CD i na vinylu.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1422

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *