RockShock

Internetový rockový magazin

100na100 představili nový klip a připravují nové album

Text: Miloš Zubr

Kapela 100NA100 má za sebou tři alba, to poslední Blbej ro(c)k vyšlo v roce 2021. Teď přicházejí, podle vlastních slov, s albem naruby. Album naruby znamená, že vydají album jako téměř prázdný pytel a postupně do něj budou songy přibývat. Obvykle jsme zvyklí, že vychází album jako celek a pak vyjde CD nebo vinyl… Ovšem tento postup ztrácí na významu z prostého důvodu; CD a vinyly už moc ‘neletí‘.

Podle slov členů kapely je dnes spíše obvyklé vydávat jednotlivé songy, a když je jich dostatek, ucelí se do alba. Nové album kapely 100na100, které se mimochodem bude jmenovat Svět už shořel, vyjde prázdné a do konce roku se do něj ‘nasypou‘ první čtyři songy. Jedná se ze strany kapely spíše o takovou recesi a hru se starými pojmy jako „co je album“, „proč vychází“, „jestli vůbec sdružovat songy do skupin jménem album“. V době streamovacích služeb většina posluchačů dává přednost spíše výběrům hudby než poslechům alb, ale možná toto téma snese nějakou diskusi.

Všechny skladby vznikly vlastně v pauze, kterou kapela ohlásila loni na podzim po skončení festivalové sezony, protože zpěvačka Naty se chystala přivést na svět dvě posily do vokální sekce, jak sama říká. Dvojčata Anna a Ella si ještě počkají na své první vystoupení, ale Naty je zpět a letošní sezonu již byla v plném zápřahu.

Nosná píseň, která dala jméno i novému albu, se jmenuje pochopitelně Svět už shořel a současně s ní vyšel koncem listopadu i klip. Natáčel se na Těrlické přehradě a živě na koncertech kapely 100a100. Kameraman, scenárista a režisér Stanislav Rýc využil také umělou inteligenci k dotváření scén, atmosféry i pro simulaci samotného světa v plamenech. Podle jeho slov už bude AI přítomna ve všech budoucích klipech kapely. Členové kapely prohlašují, že Standovi plně důvěřují a skočí za ním i do vody, což někteří pro dobro klipu a na pokyn režiséra stejně udělat museli a v přehradě skončili.

V klipu se objeví i Démoni CZ z Orlové. Démoni se s kapelou 100na100 setkali na festivalu HellPdays v roce 2022 a vystoupili s ní právě i v songu Svět už shořel. A tady mohli diváci poprvé vidět ohňovou show ve spojení s tímto songem. Ohlasy byly bouřlivé, kapelu a Démony to svedlo dohromady a pro rok 2024 chystají sérii společných vystoupení.

Nové album osvěžil svým příchodem kytarista Jirka Pavlištík a spolu s baskytaristou Tondou Kobližkou místy přitvrdili hardrockový styl kapely, i když samotný song Svět už shořel je spíše balada. Texty na novém albu – jak jsme již u kapely zvyklí – kopírují životní situace a prožitky, někdy hraničním způsobem, a otevírají prostor pro zamyšlení i fantazii. Jak říká autor textů Martin: „V textu má být sdělení, ale nehledej v něm řešení.“

Čtvrté album 100na100 tedy přichází jinak, než jsme zvyklí, postupně, ale nakonec bude celé. Kapela slibuje i další klipy, vše bude zveřejňovat na svých stránkách a sociálních sítích. Nezbývá než si počkat.

Související odkazy:
www.100na100.cz
www.bandzone.cz/100na100
www.facebook.com/kapela100na100
www.instagram.com/stonastokapela


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1188

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *