RockShock

Internetový rockový magazin

SORFEST si první sobotu v červnu 2024 podmaní tradičně pestré spektrum fanoušků

Text: Jiří Olszar

Už 13. ročník populárního ostravského festivalu SORFEST se začíná pěkně rýsovat a jak už se stalo tradicí, pořadatelé opět namíchali vskutku pestrý hudební koktejl. 1. června 2024 si tak v areálu Slezskoostravského hradu přijdou na své příznivci klasického rocku, hard rocku, alternativy, punku i drtivého death metalu.

Chybět samozřejmě nebudou ani tradiční tuzemské legendy, mezi kterými bude i jedna z těch největších – PROGRES 2. Tahle brněnská parta položila své základy již v roce 1968, kdy fungovala pod původním názvem The Progress Organization. V roce 1977 přešla k dnešnímu názvu, se kterým vystupuje až dodnes. Další legendou, která se na prknech SORFESTu představí, bude slovenská metalová stálice METALINDA. Ta letos oslavila 40 let existence a pořád to tlačí dál ve skvělé formě. Jen o něco mladší je další brněnská smečka INSANIA. Ta přiveze nejen svou pekelně dobrou crossoverovou muziku, ale zejména výborné poslední album GRRRotesky. Po vyšlapané Honzíkově cestě si to do Ostravy namíří nestoři tuzemské alternativní scény KURTIZÁNY Z 25. AVENUE, kteří se zde před lety blýskli ve skvělé formě – a ta je rozhodně vůbec neopouští. Velkými zkušenostmi oplývá i Stará garda LIMETALL, která měla tu čest na festivale už také vystoupit, takže i v příštím roce lze očekávat, že v publiku budou jen Zpocená těla. Mezi punkové legendy jistě patří i pražští SPS, kteří to už hrnou od roku 1988 a svou nespoutanou sílu ukázali na právě absolvovaném podzimním turné k 35. výročí existence.

Program SORFESTu 2024 osvěží i vystoupení bývalého frontmana Dymytry Jana ‘Prothea‘ Macků, který přiveze nejen svůj projekt PROTHEUS, ale i zbrusu novou desku Nepřestávej snít. Představit svou poslední desku Rebellion přijede i populární ‘babská‘ rock/metalová kapela KAPRIOLA. Zpěvačka Viktorie Surmøvá se letos na festivalu představila po boku skupiny Rimortis a v příštím roce ji návštěvníci budou moci vidět v čele vlastního symphonicmetalového projektu SURMA. Domácí barvy zde budou hájit neurvalí thrash/deathoví maniaci NAHUM, kteří patří bezesporu mezi nejlepší úderky ve svém žánru. Pořádný hardcore/metal pak naservíruje další ostravská sebranka PRIMARY RESISTANCE, jejíž členové byli či jsou aktivní v takových smečkách, jako jsou Disfigured Corpse, BoycoTT, Deaf1cult-0 nebo Deaf99. Slovensko zde bude mít ještě další dva zajímavé zástupce. Nekompromisní death metal bude možné slyšet v podání kapely MINOR, která letos vydanými novými singly avizuje přípravu nového alba. A to nejlepší ze slovenského a možná i evropského gothic metalu nabídnou GLOOM, kteří před nedávnem začali psát novou kapelní kapitolu… Co vše to bude znamenat, uvidíme v roce 2024.

Veškeré hudební dění se bude tradičně odehrávat na dvou scénách – Nádvoří Stage a Aréna Stage –, které kromě skvělé muziky nabídnou i velmi kvalitní zvukovou i vizuální kulisu všech koncertů. Vstupenky za zaváděcí cenu 400 Kč (do 31. ledna 2024 nebo vyprodání) je možné zakoupit buď na festivalových stránkách, nebo přímo v předprodejní síti Ticketportal.

FB událost – www.facebook.com/events/831332662001972

Vstupenky:
www.sorfest.cz/vstupenky
www.ticketportal.cz/SORFEST

Související odkazy:
www.sorfest.cz
www.facebook.com/SlezskoostravskyRockFest
www.facebook.com/groups/1383838345836158


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1964

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *