RockShock

Internetový rockový magazin

Putovní Ultima Ratio Fest veze do Prahy pošmourné umění

Text: Obscure Promotion

Putovní Ultima Ratio Fest se po loňském úspěchu vrací do Čech. Jeho hvězdná sestava zaštítěná jmény PARADISE LOST a PRIMORDIAL tentokrát melancholii všech barev nedoveze do Brna, ale přímo do metropole.

Paradise Lost udržují plamen anglického gothic/doomu už 35 let, a to i přesto, že se nikdy neváhali vydat na nové cesty a během kariéry si prošli mnoha žánry. Po svých deathmetalových začátcích vytvořili ikonické a žánr formující desky Gothic, Shades Of God, Icon a Draconian Times, aby pak nahráli mainstreamovější One Second s vlivy synthpopu, darkpopové album Host nebo elektronické vlivy vstřebávající desku Symbol Of Life. Zásadní jsou ale jejich majestátní gotické momenty, jimiž se stali nejen jednou z nejvýraznějších metalových kapel, ale také tou gotický subžánr definující a tou, co doom metal pozvedla na novou úroveň. Proto jsou průkopníci Holmes, Mackintosh, Aedy a Edmondson i headlinery letošního festivalu.

Druhým tahounem turné jsou irští Primordial. Vznikli v roce 1991 v Dublinu, takže též překročili svou třetí životní dekádu. Původně patřili ke druhé vlně black/death/doomu, která se na přelomu 80. a 90. let rozmohla po celém světě, ale přidali k ní prvky irské tradiční hudby a kulturní, historické vlivy.   Ani na svém právě vydaném desátém albu How It Ends neztratili nic ze své vitality a energie, takže se fanoušci mohou těšit na hudbu pro temnou noc duše s jejich klasickým soundem tvořenou mixturu keltského folku a black metalu.

Finští melodici OMNIUM GATHERUM u nás hrají pravidelně a pokaždé na pódium vlítnou s maximální intenzitou, takže sextet z Kotky vedený Markusem Vanhalou (též Insomnium) odehraje živelný koncert, jako by se jednalo o jeho premiéru. Omnium se ale oproti svým žánrovým rivalům (též Insomnium) nebojí šlápnout na plyn ani použití progresivnější pasáže, čímž spolu s neomšelými, ale pro Finy opět signifikantními melodiemi neopakují vyřčené, ale objevují v melodickém death metalu neprošlapané cesty i se zachováním vlastního rozpoznatelného rukopisu.

A ten mají i HARAKIRI FOR THE SKY, kteří jsou jedni z nejvýraznějších představitelů post-blackmetalové vlny. Ve svém zvuku sice prvotní depresi a hysterické napětí už vyměnili za melodicky harmoničtější a náladami prosvětlenější polohy, ale plochy plné atmosfér naplněné temnými a zádumčivými tóny melancholie přetrvaly. Zklidněné atmosférické post-rockové plochy tu náladou v sobě s blackovou ostrostí nacházejí neuvěřitelné souznění, o čemž svědčí i řada oceňujících nominací.

Časový rozpis Ultima Ratio Fest 2023:
17.30 – otevření klubu
18.20–19.10 – Harakiri For The Sky
19.30–20.20 – Omnium Gatherum
20.40–21.35 – Primordial
22.00–23.00 – Paradise Lost

06. 10. 2023 – Praha, MeetFactory
FB událost – www.facebook.com/events/1070217494370692
e-Ticket – www.obscure.cz/cs/tickets/detail/id/545

Nejlevnější vstupenky viz e-Ticket výše, předprodej ale běží i v sítích Ticketmaster a GoOut.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1121

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *