RockShock

Internetový rockový magazin

40 let nahoru po Schodišti – přidaný koncert

Text: Ondřej Fencl

SCHODIŠTĚ vyprodalo narozeninový koncert v pražském Café V lese a přidává druhý termín v pondělí 6. 11. Ač bude frontmanovi za měsíc 65, na důchod to věru nevypadá; to spíš na několikanásobnou oslavu. Letos na jaře to bylo 40 let od položení základního stavebního kamene Nahoru po schodišti dolů bandu alias dnešního Schodiště a 40 let, co Doktor Krajíček zpívá Pytlíky ČSA. V červenci nastalo výročí vůbec prvního koncertu na statku Bylochov 16. 7. 1983, který Schodiště oslavilo mejdanem na statku Vaška Koubka v Chotěmicích s dvojnásobnou návštěvností od všech minulých štací.

„Svorně se domníváme, že si tato jubilea žádají nemalý mejdan, a fanouškům to evidentně taky tak přijde,“ říká kytarista a manažer Ondřej Fencl. „Zatímco minulé tři sezony jsme do lidí pumpovali novinkové album Kupředu, letos se jede v retrospektivním duchu. Od pravěkých dob Praporčice Hildegardy přes silné období na přelomu století a úspěšné ‘comebackové‘ CD Roztoky… až po současnost.“

Oslavy kulatin akcentuje listopadový koncert v pražském Café V lese, v úterý 7. 11. je vyprodáno, kapela přidává vystoupení i o den dříve.

Mezi hosty se oba večery exkluzivně na několik písní objeví i stará sestava NPSDB (stabilní čtveřice Krajíček–Klíma–Horčík–Cihelka + Marek Brodský, Martin ‘Jaroušek‘ Roušar, Zdeněk Plášek) a také ex-bubenice Pája Táboříková. Vlastně všichni zásadní muzikanti, kteří kapelou prošli.

„Hmmm, čtyřicítka. Krásný věk. To žena teprve začíná zrát a zužitkovává nabyté zkušenosti,“ glosuje kapelník a baskytarista Vráťa Horčík. „Už ví, co chce, a současně dobře ví, co umí. Dokáže náležitě potěšit jak sebe, tak druhé, umí být vášnivá i citlivá, vážná i hravá, ví, kdy se do toho opřít, kdy ubrat… stačí se jí jen odevzdat a užívat si.“

Za čtyři dekády existence odehrála kapela nazývaná dříve Nahoru po schodišti dolů band přes tisíc pět set koncertů. Nejprve na chvostě nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, po sametové pauze pak, absorbujíc další a další vlivy, krok za krokem k pozici jedné z vyhledávaných tuzemských klubových kapel.

Sil a chuti je stále dost, sedmihlavá smečka střílí od boku jednu pecku za druhou, mladé publikum v předních liniích hledišť si s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena, Kupředu) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Karty jsou rozdaný, Ze zvyku, Dokonalá kost nebo Pytlíky ČSA. Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět.

Z pilotního singlu Kupředu se stal vyžadovaný hit, kterým Schodiště uzavírá koncerty. (www.youtube.com)

Naopak ideální písnička na úvod koncertů je skočná, až punková Mám sto chutí, jejíž videoklip vystihuje náladu v současném Schodišti. (www.youtube.com)

Na online koncert s hostujícím Ondřejem Klímkem (Vltava, BSP…) se můžete podívat zde: www.youtube.com

Videoklip Samotář z března 2021, tedy z dob lockdownových, je k vidění tady: www.youtube.com

U fanoušků bodovala i předloňská karanténní legrácka k prastaré písni Blbá náhoda, jejíž slogan „letos potřicátý nepojedu do Paříže“ v době covidové chytil nové kontury. (www.youtube.com)

Níže novoroční ‘fotoklip‘ na netradiční písničku Stíny: www.youtube.com

Schodiště je pověstné pódiovým nasazením; vepředu svým neopakovatelným stylem přednáší Doktor Krajíček, který jako maják září v pozici frontmana od prvopočátků, kapelu ženou kupředu omlazené bicí (Jakub Homola) a kytara (Ondřej Fencl) s dynamitovou úderností; je to radost, je to jízda. V posledních letech nastalo na koncertech vyvážení, většina už neřeší, ze kterého století ta která píseň je. Část příznivců bouřlivě reaguje na starší hitovky, zatímco ta druhá, početnější, už skáče především do rytmu novinkových festivalovek Nebudu či Stařena.

Čtyři ze současných sedmi členů Doktor Krajíček, Vráťa Horčík, Vláďa Cihelka a Míra Klíma pamatují zlatou éru Nahoru po schodišti dolů bandu, na níž se zásadně podíleli jak interpretačně, tak autorsky. Činí se i mladší sekce a výsledkem je souzvuk nabitý radostí, který má v sobě kus starého dobrého Schodiště, ale i svěží vítr a větší zapojení nástrojů pro kapelu tak charakteristických (klarinet, akordeon, saxofon). Během patnácti let společného hraní a několika soustředění se sedmičlenná skupina semkla jako námořnická rodinka a vesele brázdí zdejší hudební ‘moře‘.

Schodiště – sestava:
Zpěvák Martin Doktor Krajíček (od roku 1983) – tvář kapely, frontman, zakládající člen Nahoru po schodišti dolů bandu a doživotní břímě Schodiště.
Saxofonista Vladimír Cihelka (od roku 1985), baskytarista Vratislav Horčík (od roku 1986), harmonikář Miroslav Klíma (od roku 1987) – tvůrčí jádro od počátků NPSDB.
Klarinetista Jaromír Linhart (od roku 2005) – staronová posila ze spřízněného Rudovousu.
Kytarista Ondřej Fencl (od roku 2007) – mladší krev, svěží vítr, nakopávač. Bez něj by Schodiště nebylo tím, čím je dnes. Bez něj by Schodiště nebylo vůbec.
Bubeník Jakub Homola (2008, pak znovu od roku 2014) – nepochybně nejlepší bubeník, kterého kdy Schodiště mělo. Rytmická i energetická pojistka kapely.

Více informací na www.schodiste.org nebo www.facebook.com/schodisteKupredu.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1028

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *