RockShock

Internetový rockový magazin

Jihlavští rockeři si užili další skvělý ročník Magmafestu

11.–12. srpna 2023, Jihlava, Letní amfiteátr

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V pátek 11. srpna a v sobotu 12. srpna 2023 se uskutečnil již 11. ročník kultovního rockového festivalu Magmafest v Letním amfiteátru přímo v centru Jihlavy. A stejně jako během loňského jubilejního ročníku byl festival rozdělen do dvou dnů, samozřejmě k obrovské radosti všech návštěvníků. Pořádající agentura Magmakoncert připravila pro tento ročník opět parádní program, nadupaný nejlepšími rockovými kapelami. Není proto divu, že v pátek i v sobotu bylo vyprodáno. Počasí vyšlo na výbornou, zkrátka nádherný letní víkend v té nejlepší společnosti.

Celou akci odpálila v pátek v 15.00 hodin gothic/metalová kapela LADY KATE s Anett Noskovou v čele. Po čtyřicetiminutovém koncertě je vystřídala partička ostřílených muzikantů HANZʼS FUCKERS, která se pravidelně účastní menších i větších festivalů. Vystoupení kapely mělo šťávu, bubeník do toho řádně řezal, skvělá kytarová sóla zněla amfiteátrem, zkrátka super odpolední vystoupení, které přilákalo k pódiu spoustu fanoušků.

Areál byl už slušně zaplněný a lidé stále přicházeli. Následovalo vystoupení ostravské hardrockové kapely LAUTR, která rozezpívala návštěvníky festivalu písní Rosenka. Krátce před 19. hodinou vystoupila kapela TŘI SESTRY, kterou diváci přivítali bouřlivým potleskem. Jako první zazněl hit Ta naše rytmika a pak už to šlo v rychlém sledu – Svatá Petra, Homosexuál, Kalhotky ze Lhotky, Já jsem Aleš a další. Koncert byl zkrátka plný super oddychové muziky s parádními texty a chytlavými melodiemi. Byla to opravdu velkolepá show, která si vyžádala několik přídavků.

Poté již přišli na řadu největší tahouni pátku – kapely Traktor, Harlej a Škwor. Po nezbytné úpravě pódia zazněly první tóny intra a fanoušci se konečně dočkali tolik očekávané skupiny TRAKTOR, která si pro své příznivce připravila skvělou show; nechyběly ohně ani zlatý déšť. Fanoušci byli nadšení a kapela je zásobila náloží osvědčených megahitů, které není potřeba představovat. Koncert hrozně rychle utekl, čas byl neúprosný. Amfiteátr byl naplněný k prasknutí, parádní koncertní atmosféra sálala z každého koutu.

Ve 22.00 hodin hodinou vtrhla na pódium kapela HARLEJ v čele s charismatickým Tomášem Hrbáčkem. První megapecka Zfetovanej nastartovala skvělý hodinový koncert, kdy zněla jedna pecka za druhou – Tráva, Na prodej, Možná, Strážní andělé, Proč pocit mám, Svařák a spousta dalších. Byla to dvěma slovy úžasná show, která nikdy neomrzí. Skvělý pohyb na pódiu, vynikající zpěv, super sóla byly odměněny bouřlivým potleskem. Na samotný závěr si kapela přichystala překvapení v podobě ohňostroje, což se jen tak nevidí.

Závěr prvního dne patřil kapele ŠKWOR, kterou není potřeba vůbec představovat, je velmi populární a třeba notoricky známou megapecku Síla starejch vín zná snad každý. Hodinový setlist byl doslova nabitý těmi největšími peckami – Sraž nás na kolena, Vyvolenej, Nejistá přítomnost… Lidi se bavili od začátku až do konce. Frontman kapely Petr Hrdlička pozval fanoušky na velkolepou oslavu 25 let kapely, která se bude konat v pražském O2 universu 6. a 7. října 2023. Jako ochutnávku zahráli pecku Sobě věrnej ze stejnojmenného alba, které vychází 9. 10. 2023.

V sobotu zahájila druhý den Magmafestu mladá pražská kapela SORTA, která vznikla v roce 2020. Jedná se o rockovou skupinu, která má blízko k bigbeatu, crossoveru a hardrocku. Následovala heavymetalová hudební skupina ARZZEN, která pro mě byla velkým příjemným překvapením. Slyšela jsem kluky poprvé, a byla to pecka. Jejich Poslední soud anebo Neber mi křídla, ke které budou na podzim točit videoklip, jsou skvělé a rozhodně je neslyším naposledy.

Po nezbytné úpravě vlétla na pódium thrashmetalová kapela DEBUSTROL v čele s Martinem Kolinssem, který přivítal fanoušky známým zvoláním: „Tak se všichni userte, je tady Debustrol!“ Před pódiem se utvořil pořádný kotel, který byl neustále v pohybu. Lidi si koncert užívali na maximum, celou dobu vládla parádní atmosféra, ostatně jako vždy, když řádí Debustrol.

Krátce před 15. hodinou nastoupila kapela SPS Frontman Zdeněk Růžička alias ‘Krkavec‘ se přivítal s fanoušky slovy „Adios, kamarádi punkáči“ a koncert mohl začít. Tato punková kapela vznikla v roce 1988 v Praze, disponuje nepřeberným množstvím punkových pecek s říznými texty, které reagují na momentální situaci. Zazněly pecky Adios, Máma, Milionář, Černá ruka…, které si přítomní fandové pořádně užívali. Před pódiem se začalo tancovat pogo a byla radost se na fandy dívat, jak hudbu prožívají. Pořádný punk je rozparádil více než na provozní teplotu.

V 16.00 hodin zazněly první tóny intra, na pódium naskočila klatovská kapela TRAUTENBERK a začala tanzmetalová rošáda. Dnes chyběl Mára z důvodu nemoci, a tak ho zastoupila Bára Kovaříková, a byla fakt dobrá. Energie z kapely jen sršela, nechyběly megahity Pan Pilous, Vzpoura kanců, Anička, Jelito, Buržoust, Potužník senior, Kejklíř, Pyroman Roman a spousta dalších hitovek. Fanoušci se bavili od začátku až do konce. Celý koncertní set poskakovali v rytmu hudby, zpívali a bavili se na maximum. Na samotný závěr spustili tradičně megahit Netáhlo, poté se už jen rozloučili s fanoušky.

Jako další vystoupila kapela PANOPTIKO, která musí zaujmout každého na první dobrou. Pánové Lord Panoptik, Baron von Telephon, Seňor Farkas, Don Balkoni a Dr. Konektor připravili opět úžasnou podívanou, kterou posluchači neustále odměňovali potleskem. V březnu vydali druhé album Bohové, které je snad ještě lepší než to první. Pecky Dejte mi provaz, Mozartovy kule, Pinocchio, In vino veritas jsou skvělé, doslova se mně zaryly pod kůži.

Po krátké pauze, kterou návštěvníci amfiteátru využili k občerstvení a doplnění tekutin, se na pódiu objevili chalani z Nitry, které báječně doplňuje půvabná baskytaristka Veronika. Kapela HORKÝŽE SLÍŽE s frontmanem Peterem Hrivňákem ihned spustila show megapeckou Maštaľ a na pódiu i pod ním bylo okamžitě živo. Kapela do fanoušků prala jednu pecku za druhou, nechybělo oblíbené Peterovo „strašne vás ľúbime“ nebo „pravá strana, čo je s vama? Ľavá strana, čo je s vama? Jihlava, čo je s vama?“, to už fanoušci řvali, tančili a užívali si parádní atmosféru. Vtip a nadsázka v písních kapely Horkýže Slíže, kterých má na svém kontě obrovskou zásobu, lidi prostě baví. Šedesát minut uteklo jak voda a kapela se rozloučila s fanoušky peckou Malá Žužu.

A pak už zazněly první tóny písně Hospodo nalejvej… a ozvalo se „hej, hej, hej, hej“, skvělý megahit skupiny ALKEHOL, která je vždy zárukou bombastické a uvolněné zábavy. Vyprodaný amfiteátr byl plný fanoušků, před pódiem nebylo jediné volné místo a publikum zpívalo spolu s kapelou. Ota Hereš pral do fanoušků ty největší pecky – Spalovač chlastu, Na zdraví, Víkend, Anděl, Nechte vlajky vlát, Rockeři. Na závěr se kapela rozloučila tradičně hitovkami Na Slamníku a Buráky.

Večer gradoval, areál letního kina byl našlapaný k prasknutí a všichni očekávali nástup posledních dvou kapel Magmafestu. Jako první vystoupila kapela ARAKAIN, který si svou famózní muzikou plnou nabroušených kytarových sól s neméně úžasným zpěvem Honzy Toužimského fanoušky doslova podmanil. Kapela příznivce poctivého metalu zahrnula smrští hitů, jak novějších, tak i osvědčených megahitů. Nakonec si posluchači vyžádali přídavek, kdy zazněly největší pecky Arakainu – Paganini a Apage Satanas.

Dvoudenní festival Magmafest zakončil koncert kapely DYMYTRY, kterou taktéž není potřeba představovat. Nechyběly pecky z aktuálního alba Pharmageddon jako Černá je metal, Lidice, ale ani starší pecky Černobyl, Ocelová parta, Strážná věž a další. Rozhodně stojí za zmínku ‘kulturní vložka‘ při megahitu Dej bůh štěstí, kdy ‘Dymo‘ předváděl skvělou pantomimu, to se bavili nejen fanoušci, ale i samotní aktéři – ‘Dymo‘ a ‘Protheus‘. Nádherná byla akustická píseň Žít svůj sen, při které plný amfiteátr rozsvítil telefony k vytvoření úžasné atmosféry. DM3 slaví 20 let od svého vzniku a chystají největší koncert v pražské O2 areně, který se bude konat 24. listopadu 2023.

Hodinu po půlnoci dvoudenní hudební festival Magmafest skončil. Festival měl bohaté cateringové zázemí – čepovaná piva, birell, skvělá káva, merch jednotlivých kapel i žádané ocelové šperky a stánky s občerstvením, kde nechyběly různá grilovaná masa, halušky, bramboráky se zelím, kebab, hermelín s brusinkami, několik druhů klobás, langoše a další dobroty k uspokojení chuťových potřeb každého návštěvníka. Fanoušci byli nadšení, jediným problémem byly fronty u stánků s pivem. Velké poděkování patří pořádající agentuře Magmakoncert a panu Romanovi Neufusovi za perfektní organizaci a zázemí pro vystupující skupiny i návštěvníky festivalu.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 4.2 / 5. Počet hlasů: 5

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2547

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *