RockShock

Internetový rockový magazin

Salamandra a Metal Factory odpálili v Bartovicích třaskavý dvoják

28. dubna 2023, Ostrava-Bartovice, Hudební klub Acoustica

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

Dnes se budeme zabývat lehce třaskavým duelem dvou kapel, jejichž páteřní členové byli dříve jednou partou. Je to už pár pátků od doby, kdy se pozvolna rozešli dnes už bývalí spoluhráči z party Salamandra. Původní skupina si zachovala tvář, dělá i po personálních změnách svou práci stále dobře a je znát, že je za nimi už čtvrtstoletí hraní.

Bývalí členové okolo Vaška Mocha to vzali za opačný konec a dnes tvoří instrumentální sekci kapely Metal Factory. Vyprodukovali celkem líbivý repertoár a vydali jej na debutovém albu Defeat All. To zároveň propagují na všech dostupných platformách – klipy na YouTube, na kapelních profilech na sítích a jinde –, a samozřejmě živým hraním na koncertech. Deska udává jasně jiný tón, než na který jsme zvyklí z bývalého působiště, a je to tak dobře – každý posluchač si může najít to své a můžeme se těšit z dvojnásobné porce hudby.

Salamandra momentálně vydala loňskou desku Opus Bohemica v druhé edici. Aby toho nebylo málo, podporují album tím, že jej dávají na trh ve formě vinylové desky, kterou lze koupit v jejich stánku na všech koncertech nebo ve SparkShopu. Moc hezký suvenýr a navíc funkční, pokud vlastníte gramofon.

Po dohodě s oběma kapelami jsme se vypravili do Bartovic s foťákem a zápisníkem. Salamandra i MetalFactory nachystali něco pro všechny, kdo přišli. Do poslední chvilky nebylo jasné, kdo bude hrát první, ačkoli v podobě tohoto dvojáku byla tato otázka celkem mimo hru. Novou éru existence zažívají obě skupiny, každá připravila svůj set a svou část večera a svým způsobem byly obě bandy na prvním místě pozornosti. Tak se pojďme kouknout, jak se jim to povedlo. Sál bartovického Hudebního klubu Acoustica se kratičce po devatenácté hodině začal velmi slibně zaplňovat. Celkem podle pořadatelů našlo cestu na tento dvojkoncert něco lehce přes dvě stovky příznivců obou skupin.

Metalovou party, kterou lze klidně nazvat svátkem a oslavou, načali METAL FACTORY. Ti mimochodem ve středu 26. 4. pustili do světa novinku; tou je klip k songu Never Again (www.youtube.com). A tato pecka byla hned první na řadě v pátečním klubovém setu. Velkou změnou bylo nové obsazení jednoho z pěveckých postů. Místo Pavlíny Mochové totiž v kapele aktuálně zpívá Viktorie Surmøvá. Je možné ji slyšet a vidět právě ve zmíněném klipu a v kapele zaskakuje proto, že Pavlínka s Vaškem očekávají přírůstek do rodiny, což se jaksi neslučuje s divokým vystupováním na pódiu. Celý set byl posluchačům prezentován s velkým nasazením a velmi precizně, včetně vizuální stránky. Druhá zpěvačka Zuzka Batková sice kvůli bolavým zádům nemohla být až tolik živelná a v pohybu, jak u ní bývalo vždy zvykem, ale i takové věci se bohužel stávají. Pomohla si na pódiu barovou židlí a nutno podotknout, že vizuálně to vlastně projev nijak nerušilo, při pomalých skladbách to dokonce působilo velmi příjemně.

K Viktoriinu projevu za mikrofonem snad lze napsat pouze jedno: nemá se za co stydět a umí zpívat velmi dobře. Původní vokalistku zastoupila opravdu moc pěkně a ve vší důstojnosti. Osmou skladbu v pořadí věnoval velmi sympaticky Vašek své milované ženě Pavlíně. Byla jí pomalá věc Compunction. Kapela i publikum si ji užili pod září zapalovačů a světýlek mobilních telefonů, prostě trocha romantiky v jinak svižném tempu koncertu. To, že se na pódiu setkali bývalí spoluhráči, ale stále hlavně rockeři a kamarádi, podtrhla velmi výrazně skladba Live Your Dream. Už sama o sobě velmi zábavná a líbivá dostala pro tuto show tak trochu jiný kabát. Metal Factory si k ní na pódium přizvali frontmana Salamandry Tomáše Hradila, no a ten jim svým hlasem ochotně pomohl. Celkový dojem z vystoupení Metal Factory byl velmi dobrý. Už chybí jen, aby přibyla nová deska, čímž by se výběr songů pro další show pěkně rozšířil. Neváhejte a najděte si cestu na jejich koncert. Termíny a místa, kde se s nimi lze setkat, najdete třeba na facebookovém profilu kapely (www.facebook.com/MetalFactoryOfficial).

Po přestavbě pódia, okolo desáté večer, obsadila scénu druhá kapela v pořadí a bylo se opět nač koukat i co poslechnout. Nebyl to nikdo jiný než naše dobře známá a zavedená SALAMANDRA. Set načali intrem Bohemica následovaným kouskem Awakening. Obě věci najdete na jejich poslední desce Opus Bohemica, kterou, jak jsme zmínili v úvodu, lze koupit nově ve vinylové edici i na stánku s merchem. Samozřejmě lze pořídit i trika, mikiny a všechna dříve vydaná CD. Ale zpět k muzice, jistě uznáte, že ta by měla být asi hlavním bodem reportáže. Vystoupení rychle nabralo na obrátkách se skladbou Defence z alba Imperatus a Salamandra nikoho nenechala na pochybách, že to myslela opravdu vážně. Celý set byl vystavěn převážně ze skladeb nacházejících se na Opus Bohemica, ale i fandové dávající přednost starší tvorbě kapely si našli to své, například v podobě songů Dark Matter či Masters Of Rock.

Poslední jmenovaná věc set vlastně uzavřela a fanoušci si ji náležitě užili spolu s kapelou. Ono se asi ani nelze divit, spousta posluchačů ji považuje za jakousi ‘metalovou hymnu‘. Pestrost předvedeného repertoáru byla vlastně nejlepší možnou vizitkou, protože za dobu existence toho stačila tato parta vyprodukovat docela hodně, a měla tak kam sáhnout a z čeho vybírat při vymýšlení sestavy skladeb koncertu. Dobře rozjetá Salamandra pro pěkně rozdováděné publikum návdavkem přihodila neplánovaně ještě několik coverů světových kapel a v tu chvíli bylo jen velmi nesnadné určit, kdo si finále večírku užil více. Široké úsměvy na tvářích všech přítomných svědčily o tom, že se party povedla. Velmi příjemný zážitek jsme si odnesli z pěveckých výkonů frontmana Tomáše Hradila a klávesistky Hanky Šlachtové. Obrovsky pozitivní prožitek přinesl i výkon sólového kytaristy Pavla Novotného.

Co napsat závěrem? Celkový dojem z tohoto dvojkoncertu byl moc dobrý. Přátelská atmosféra, fajn prostředí klubu, oceňujeme pestrý výběr občerstvení a přijatelné byly i ceny. Personál ochotně a s úsměvem plnil všechna možná přání návštěvníků a asi nikdo nemohl odejít z klubu nespokojen. Přejeme kapelám i klubu spoustu dalších takto povedených akcí a budeme rádi, když se zase někdy potkáme.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 9

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1819

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *