RockShock

Internetový rockový magazin

Donor, Rissla a DanGar Six zavítali do ostravského Barráku

21. dubna 2023, Ostrava, Barrák

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

V dnešní reportáži vás pozvu na melodický metalový večírek s kapelami Donor (Valašsko), DanGar Six (Jablonec n. Nisou) a Rissla (Praha). Všechny party už mají za sebou několik úspěšných sezon, ale i třeba složitějších období. Co je ale podstatné, stále pracují, hrají a tvoří svou vlastní a originální muziku. Tu prezentují na klubové scéně i na festivalech a vlastně všude, kde se dá. Kde všude se s nimi můžete setkat a vidět je, zjistíte na jejich stránkách či sociálních sítích; a snad to bude někde ve vašem dosahu.

Konkrétně v tento večer jsem se s nimi potkal v ostravském Barráku a kromě zhlédnutí a poslechu jejich vystoupení se dostalo i na krátký pokec o nich a jejich muzice. Něco ze setkání s prvně jmenovanými Donor najdete již brzy i v rozhovoru, ale nejdříve bych se rád věnoval samotnému koncertu a atmosféře v klubu. Krátce po otevření se klub překvapivě nezačínal plnit, ale všichni přítomní se na show evidentně těšili. Jen těch hostů bylo po čertech málo. Nicméně připraveny byly tři kapely se svými sety, tak se pojďme podívat, jak se povedly a jak jsem je viděl já.

RISSLA hráli jako první. Jejich vystoupení začalo s drobným zpožděním. Páteční provoz byl totiž příčinou jejich zdržení na cestě z Prahy. Nic zásadního se však nestalo. V sále nás bylo opravdu doslova jen pár a bavili jsme se i během přípravy a nazvučení. Samotné vystoupení kapely bylo zajímavým mixem stylů a rytmů, doplněným vtipnými kostýmovými kreacemi zpěvačky. Místy hravé a veselé, jindy trošku temnější a tajemné, pak zase dynamicky divoké. Pro jejich vystoupení byl prázdný klub bohužel zhoubou. Nebylo s kým komunikovat a to jinak moc zajímavé vystoupení zabilo. Přes minimální účast diváků se však snažili odvést co nejlepší výkon a to se jim podařilo. Jejich klipy jsou k vidění na YouTube, informace o kapele, případně termíny a místa, kam je možné se na ně zajet podívat, najdete na jejich facebookové stránce. Já osobně bych je rád viděl někde v plném klubu, když bude ten ‘malý čertík‘ moci opravdu pracovat s početným publikem, takže si je určitě pohlídám, a budou-li opět někde poblíž, určitě se přijdu podívat.

DONOR je mladá, velmi zajímavá parta z Valašska a zahrála v Barráku jako druhá v pořadí. K jejich vystoupení se dá říci snad jediné slovo, které vyjádří úplně vše: „Paráda!“ Do Ostravy přijeli prezentovat svou druhou desku Devět křížů, slavící touto dobou rok od vydání. Celkem logicky tak většinu setu zaplnily songy z tohoto alba, jen doplněné o pár kousků z eponymní desky číslo jedna. Na vystoupení bylo opravdu vidět, že tihle mladíci vědí, co a jak mají dělat, a že mají už celkem dost odehráno. Souhra zpěváka se zbytkem kapely byla neskutečně propracovaná a jen velmi nesnadno se hledala jakákoli chybička. On v tom zpěvák Pepa nakonec vlastně nebyl sám, protože chlapi s kytarami v rukou jsou také výteční pěvci. Ve výsledku čtyři rovnocenné hlasy vytvořily něco, nad čím se skoro zastavil dech. Hudebně je jejich vystoupení taky velmi pestré. Každý song je trochu jiný a jejich styl tak není úplně jednotvárný. Ale i tak jejich věci, pokud je uslyšíte třeba v rádiu, na první poslech poznáte. Můj dojem z jejich práce, kterou předvedli v liduprázdném klubu, byl tak trochu rozpačitý. Vydali ze sebe maximum a z pódia šli mokří jako myši, ale tak trochu smutní. Ostatně i baskytarista Míra to shrnul celkem jasně: „Před prázdnějším sálem jsem snad ještě nehrál…“ Tady bych se ještě zastavil u jedné věci. Všiml jsem si, že jim je vlastně jedno, zda hrají pro deset, nebo tisíc lidí. Svou práci se snažili udělat co nejlíp i pro těch pár, co nás tam bylo. Za to velký dík a pochvala.

Šestičlenná parta DANGAR SIX vážila pětihodinovou cestu napříč republikou až z dalekého Jablonce, aby ostravskému publiku předvedla svůj metal. Jejich pěkný a melodický heavy metal s trochou symfonických prvků byl velmi zábavný a moc dobře se poslouchal. Zpěvák byl viditelně zvyklý na plnější sály a kotel, který mu umožní rozjet velkolepou show. Prázdný klub byl však zákeřný nepřítel a bohužel i jejich vystoupení tak připomínalo spíš takovou větší veřejnou zkoušku. DanGar Six tu ale stejně jako jejich předchůdci odevzdali vše. I o nich platí to, co jsem již napsal k předešlým kapelám. Jsou zvyklí odehrát set vždy naplno a bez kompromisů, lhostejno pro jak velké publikum. Proto i je si najdu někde poblíž v mém dosahu a moc rád je uvidím znovu. Také oni mají své stránky na síti, kde si je snadno vyhledáte a dozvíte se více o kapele samotné i její historii. I ta je docela pestrá a zajímavá.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1587

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *