RockShock

Internetový rockový magazin

Sebastien natočili fotbalovou hymnu ke 120 letům českého fotbalu

Text: Tomáš Vítek

Ke 120 letům české organizované kopané natočila česká metalová skupina SEBASTIEN fotbalovou hymnu Lví stopou. Píseň je zároveň ústřední melodií dokumentu Česká fotbalová mašina z produkce FAČR, České televize a společnosti Alfedus.

Text písně předává poselství gentlemanské hry našich fotbalistů ve finále Mistrovství světa v roce 1934 v Římě s Itálií. Plánička, Nejedlý, Puč a další určovali tempo hry a neférové a brutální hře Mussoliniho kádru podlehli až v prodloužení. O morálních vítězích však nebylo pochyb, a vlast je jako vítěze přijala.

Hudba písně Lví stopou nabízí heroickou melodickou linku a rytmiku plných stadionových ochozů. Inspirace pramení z milníků české kopané. Stříbrné úspěchy na Mistrovství světa v Chile 1962 a EURU 1996 v Anglii a zejména lístek ke zlatu v podobě ‘vršovického dloubáku‘ Antonína Panenky na Mistrovství Evropy v Bělehradu v roce 1976 patří mezi oslavované události. Píseň však nedlí pouze v minulosti a svým způsobem odkazuje i na fenomenální gól z půlky hřiště, jímž Patrik Schick oslnil svět na EURU 2020.

„Spojení symfonických prvků a rockových kytar se silným poselstvím textu je jedním z přínosů Sebastien domácí hudební scéně,“ pochvaluje si spolupráci Marek Dobeš, režisér dokumentu Česká fotbalová mašina. Dokument měl premiéru na ČT 4 Sport dne 19. 10. 2021 a je k vidění na webu ČT.

Jiří Rain, kytarista a zpěvák Sebastien, doplňuje: „Ve spolupráci s režisérem se nám podařilo stvořit skladbu s potenciálem české fotbalové hymny. Věříme, že se písní podaří přenést pocit morálního vítězství našich ‘zlatých hochů z Říma‘ i na posluchače.“

Kapela Sebastien
Kvartet Sebastien se letos účastnil největšího rockového open air turné Monster Meeting s kapelami Traktor a Dymytry. Pocházejí z různých částí Čech a kráčejí po rockové stezce plné symfonických prvků s vysoce hitovým potenciálem. Loni natočili klip s finalistkou Miss a zakladatelkou NFVK Veronikou Kašákovou k písni Nechtěná, která upozorňuje na problematiku dětí v dětských domovech.

Web – www.sebastienofficial.com
Facebook – www.facebook.com/sebastienband
Spotify – www.open.spotify.com/artist/sebastien

Scenárista a režisér Marek Dobeš
Marek Dobeš stál coby scenárista u zrodu natolik rozdílných projektů, jako je seriál Místo nahoře, thriller Kajínek nebo historický velkofilm Jan Žižka. Režíroval černou komedii Choking Hazard, dokumentární film Cesta na Měsíc a pro Českou fotbalovou asociaci seriál z historie naší organizované kopané Česká fotbalová mašina.

Česká fotbalová mašinawww.ceskatelevize.cz
Filmografie a další informace – www.alfedus.cz


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 563

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *