RockShock

Internetový rockový magazin

Skupina Nerez & Lucia vydává album Cela, a vrací se tak obloukem ke svému legendárnímu debutu Masopust

Text: Warner Music

Skupina NEREZ & LUCIA – Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský a Lucia Šoralová – vydává druhé studiové album Cela. Na CD, LP a v digitální podobě vyšlo v pátek 28. května. Vzápětí seskupení vyrazí na turné po Čechách a Moravě, aby písně z albové novinky představilo.

„Stále nemůžu uvěřit tomu, že jsem po více než čtyřiceti letech hraní mohl být u natáčení naší možná úplně nejlepší desky…“ říká producent Zdeněk Vřešťál. „Myslím si, že jsme se v případě nového alba velkým obloukem vrátili do dob vzniku legendární první desky Nerez Masopust.“

Nová kolekce obsahuje 13 písní, jejichž autory jsou především Lucia Šoralová a Zdeněk Vřešťál. Na vzniku nahrávky má velký podíl i Vít Sázavský – stejně jako tomu bylo i u Masopustu. „Dva hlavní autoři, tři zpěváci a producentská supervize toho třetího,“ doplňuje Vřešťál.

Album Cela skupiny Nerez & Lucia je výjimečné i svou pestrostí. Kromě zmíněných autorů se na albu podílela slovenská básnířka Silvia Kaščáková, která dodala několik textů ve slovenštině i v češtině. Desku zdobí především neslýchané vokální výkony tří hlavních protagonistů, ke kterým se přidávají další dva zpěváci – multiinstrumentalista Robert Fischmann a francouzský kontrabasista Grégorian Brun. Pět sólových zpěváků na jedné desce, to tady už dlouho nebylo. Zpívají česky, slovensky, francouzsky a španělsky, a to i náročné sborové party, které vynikají svou neuvěřitelnou barevností. Celou muzikantskou sestavu doplňuje ještě akordeonista a saxofonista David Lomič.

Už jenom seznam skladeb naznačuje, že album je vzácně vyrovnané. Po úvodní titulní písni se představují tři hlavní sólisté. Po nich následuje blok čtyř duetů Šoralové se všemi zpěváky skupiny. Česko-slovenský duet, slovensko-francouzský, český… Balada, šanson, pop a folk. Čirý smutek v písni Ona a legrace v parodii na šanson Chlapeček z plakátu. Desku uzavírají opět sólové písně hlavních protagonistů a optimistický hit Naverímboha, ve kterém se posluchač dozví, co toto zvláštní slovenské slovo znamená. „Žít a spolu umřít, nazdařbůh!“

Cela na digitálních službách – www.WMCZ.lnk.to/NerezALuciaCela

Přehled koncertů – www.nerezalucia.cz/koncerty-pred-nami

Související odkazy:
www.nerezalucia.cz
www.facebook.com/NerezLucia
www.instagram.com/nerezalucia


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 357

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *