RockShock

Internetový rockový magazin

Nizozemští Sagenland představili své debutové album Oale groond

Text: Nathan Birk / Jiří Olszar
Foto: archiv projektu

Nizozemský blackmetalový projekt SAGENLAND vydal 25. ledna u Heidens Hart Records svůj dlouho očekávaný debut Oale groond. Ve stejný den zároveň umístili celé album k poslechu na YouTube profil Black Metal Promotion. Poslechnout si jej můžete zde: www.youtube.com/watch?v=sR7tPWkRUsE

Sagenland je blackmetalový projekt z nizozemského Twente, který byl založen už na přelomu tisíciletí. Hnací silou projektu jsou kytarista a zpěvák Arjan (Cultus, Heimdalls Wacht, Uuntar ad.) a baskytarista, bubeník a zpěvák Floris Velthuis (Asgrauw, Meslamtaea ad.), kteří sdílejí posedlost tradičním skandinávským black metalem, zastoupeným například smečkami Ulver, Dodheimsgard nebo Arckanum. Jejich black metal je obohacen o prvky tradiční lidové hudby s velkým prostorem pro silné melodické basové party, epické sbory a akustické kytary.

V roce 2005 skupina vydala třískladbové EP Bladval, které vyšlo jako součást split alba s německými Vargulf. Vydavatelství Niedersachsen Klan, kde split album vyšlo, ale krátce po vydání ukončilo svou činnost, a tak se do světa dostalo jen několik kusů této nahrávky, která je tak velmi ceněným artefaktem mezi sběrateli.

Po patnácti letech zdánlivého klidu nakonec Sagenland vydávají konečně své vysněné dlouhohrající oficiální album Oale groond. Album navazuje na tradici klasicky psaných písní s typickým blackmetalovým riffováním, přičemž zachycuje nostalgii, romantismus a agresi takovým způsobem, který je v dnešní době vzácný. Jedná se o upřímný, poctivý, tradiční a temný folk/black metal. Texty jsou většinou v místním dialektu a popisují ságy a místní venkovskou poezii z okolí Regge a Dinkel, kde mají Sagenland své kořeny.

Seznam skladeb Oale groond:
1. Weer thuus
2. De jammerklachten van Singraven – eerste deel
3. De jammerklachten van Singraven – tweede deel
4. Veur de leu van vrogger
5. Bladval
6. In ʼt bos
7. Van eigen land
8. Botte bijlen
9. ʼt Leste gedicht (Twentse earde)
10. Terug noar et laand van aleer

Související odkazy:
www.facebook.com/sagenlandtwente
www.heidenshart.nl
www.facebook.com/heidenshart
www.heidenshart.bandcamp.com

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 379

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *