RockShock

Internetový rockový magazin

Dům kultury Šumperk zažívá hořkosladké měsíce

Text: DK Šumperk
Foto: Petr ‘Tibi’ Tibitanzl

Šumperský dům kultury prochází při epidemii covidu velmi těžkým obdobím. Stejně jako v lidských životech, také v životě této kulturní instituce zažívají její zaměstnanci i v dobách tvrdých vládních opatření dny hořké, ale i sladké. V těchto dnech plánují novinky v budoucím programu, pomáhají městu s přípravami na rekonstrukci objektu a radují se z věcí, které pomohou nastartovat společenský a komunitní život v Šumperku, až zdravotní nebezpečí pomine.

„Často teď slýcháváme otázku: A co vy teď v tom kulturáku vlastně děláte? Kdybych měla odpovědět jednoduše: Jediné, co můžeme dělat, je brát tuto situaci jako dar, který nám umožní v klidu pracovat na věcech, které jindy děláme za běhu anebo na ně nemáme čas vůbec. A když vezmeme v úvahu stáří budovy DK, nutnost její údržby a oprav, intenzivní práci na podkladech pro rekonstrukci, které předáváme architektům, a neustálé změny v opatřeních, na které musíme vždy rychle reagovat, věřte, že pracujeme tvrdě,“ říká Hana Písková, jednatelka Domu kultury Šumperk.

Přestože datum, kdy se alespoň některé části domů kultury, divadel a galerií znovu budou moci otevřít veřejnosti, zatím asi nikdo nezná, dramaturgové a produkční musejí mít plán, neustále komunikovat a přizpůsobovat se daným podmínkám. „Pár koncertů z minulé sezony jsme museli přeložit na letošní rok, takže například o koncert KATAPULTU, ARGEMY nebo ONDŘEJE HAVELKY a MELODY MAKERS Šumperané určitě nepřijdou,“ uvádí produkční Michaela Horáková.

Její kolega dramaturg Ondřej Procházka prozradil další jména, se kterými se v letošním roce počítá. „Smlouvy nám už potvrdili například agentury MARIE ROTTROVÉ, MICHALA PAVLÍČKA, KAPITÁNA DEMA, DUA JAMAHA nebo cestovatele Jiřího Kolbaby. Stejně jako my připravuje krásné koncerty Roman Janků v cyklu Klasika Viva nebo další organizátoři šumperských festivalů,“ dodává Ondřej Procházka.

Celý tým domu kultury se těší na to, až opadnou ta nejtvrdší opatření a bude se moci otevřít alespoň galerie a oblíbené kurzy pro veřejnost. „Doufáme, že i letos v létě budeme moci uskutečnit příměstské tábory pro děti i další menší akce, po kterých se lidem stýská,“ dodává produkční akcí pro děti Monika Faltusová.

I v nejisté době vidí lidé z kulturáku několik jistot, na které se už teď mohou těšit i návštěvníci. „Máme velkou radost z toho, jak se vyvíjejí přípravy letošního Špekfestu, který posuneme do letních měsíců. Doufáme, že se podaří udělat super open air koncert skupiny MŇÁGA A ŽĎORP, který připravujeme společně s odborem školství, kultury a vnějších vztahů v rámci městských slavností. A velikánskou radost máme z toho, že se nám podařilo díky příspěvku Olomouckého kraje koupit nové menší venkovní pódium, díky kterému bude snazší uspořádat koncert místní kapely, folkový večer nebo jiné komornější akce,“ doplnila jednatelka.

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 375

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *