RockShock

Internetový rockový magazin

Arawn streamují své nové album na Friedhold-Magazine.com

Text: Nathan Birk / Jiří Olszar
Foto: archiv skupiny

Čeští thrash/deathmetalisté ARAWN streamují své vysoce očekávané druhé album Odkazy doby na webovém portálu Friedhof-Magazine.com. K oficiálnímu mezinárodnímu vydání dojde už zítra 24. prosince prostřednictvím Slovak Metal Army. Poslechněte si tedy ještě před rozbalováním dárků tuhle parádní metalovou nadílku. (www.friedhof-magazine.com)

Píše se rok 2017 a po povrchu zemském se začíná plazit nová severočeská kapela Arawn. Zpěvák Jirka (alias Suky – ex-Furt2n, ex-Fetus In Fetu), kytarista Milan (alias Zakk – ex-Audiens, ex-Imperium, ex-Sixth Dimension, ex-Final Pain), baskytarista Tomáš (alias Hroch – ex-Final Pain) a bubeník Petr (alias Viking – ex-Psychoterapie, ex-Self Sacrifice) se setkali ve správný čas a z pozůstatků různých kapel se zrodil zásadní záměr, který nasměroval jejich nový hudební život s názvem Arawn.

Podle mytologie je název kapely dán přísným, ale zároveň neobchodovatelným waleským bohem podsvětí Arawnem. Zakk, Viking a Hroch nejprve vytvořili hudební projekt, který se poměrně brzy proměnil v regulérní kapelu. Před nástupem zpěváka Jirky bylo fungování kapely plné nejasných situací; kapela zkouší několik adeptů, ale teprve Jirka byl takový skutečný blázen jako všichni ostatní, kteří dali kapele ten pravý obličej. Nastalo tedy období, kdy se konečně mohlo začít dělat vše jinak.

Kapela začala pilně zkoušet nový materiál a za necelý rok se nepokusila obsadit pódia a kluby, ale šla přímo do studia Sonidos, aby pod taktovkou zvukového mistra Zdeňka Ondráčka nahrála svůj první singl s názvem Zrozeni. A přesně po roce vychází i první oficiální album příznačně pojmenované právě Zrození. Album bylo nejprve vydáno pouze digitálně, ale po necelém půlroce si našlo vydavatele. Desku převzalo vydavatelství Slovak Metal Army, a díky tomu se začala deska šířit i ve fyzické podobě. Díky digitální podobě si ale našla cestu i do širšího hudebního světa. Několik recenzí bylo publikováno doma i v zahraničí a je patrné, že se nahrávka těší neobvyklému úspěchu a zájmu.

Po dvou měsících náročné práce na albu se konečně fanoušci kapely dočkali i prvních koncertů Arawn. Podle kladných ohlasů se kapela jen ujistila, že kroky, které podnikla, byly správné. Rodina fanoušků Arawn se každým dnem rozrůstá a skupina je čím dál známější. Můžeme vyzdvihnout například úspěšné akce s kapelami Debustrol, Hate, Asmodeus, Root, Mortifilia, Anime Torment, Konfront, Milošem ‘Dodo‘ Doležalem a mnoha dalšími. Klubové koncerty se pomalu rozrůstaly, kapela vyrazila i na menší turné a také zavítala i na Slovensko.

K podpoře alba byla vytvořena tři hudební videa, z nichž videoklip k písni Lidice vyvolal ve všech médiích obrovský rozruch. Kapela se nebála citlivého tématu vypálení obce Lidice během druhé světové války. Kontroverzní video vyvolalo obrovskou vlnu otázek ve všech médiích a kapela byla poprvé pod tlakem mezi undergroundem a mainstreamem. Tlaku ale odolala a pevně stála za svým názorem a po roce se znovu vydala do studia Sonidos, aby vytvořila druhé album s názvem Odkazy doby. Album vzniklo za stálé podpory fanoušků a projektu Startovač. Díky pandemii Covid-19 (zrušené festivaly, koncertní turné atd.) měla kapela paradoxně více času na vytvoření nástupce debutového alba. To vychází oficiálně přesně na Štědrý den u Slovak Metal Army.

Seznam skladeb Odkazy doby:
01. Z/N/P
02. Mozkomor
03. Jáchymov
04. Nemyslí, zaplatí
05. Pohan
06. Hlasy z Tartaru
07. Ragnarok
08. Dívej, venku už svítá
09. Devět křížů

Související odkazy:
www.facebook.com/Arawncz
www.bandzone.cz/arawn
www.youtube.com/channel/UCL2J7OJZqSQffKylERsPO-A
www.slovakmetalarmy.sk

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 97318

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *