RockShock

Internetový rockový magazin

Kultovní blackmetalová smečka Beherit vydává šesté řadové album

Text: Nathan Birk / Jiří Olszar

Právě dnes vydává kultovní finská blackmetalová smečka BEHERIT své dlouho očekávané šesté album Bardo Exist. Nahrávka vychází na různých formátech – CD, LP, kazeta a digitálně. Verze kazet je přísně limitována na 250 kusů a neobsahuje titulní bonusovou skladbu Bardo Exist, která je součástí CD a vinylu jako další CD.

Beherit jsou jedním z nejlegendárnějších a nejznámějších jmen v historii black metalu. Jejich kořeny sahají až do roku 1989 a hodně aktivní byla skupina především v 90. letech minulého století, kdy měla na dění v metalové scéně největší vliv, a to i v negativním smyslu, kdy byla údajně mnohými příznivci žánru přímo nenáviděna. Nicméně divokost představená na jejich nahrávkách z počátku 90. let položila základ metalového subžánru, který rozkvetl i v novém tisíciletí. Velký podíl na tom měl především děsivě mystický debut Draw Down The Moon z roku 1993.

Další dvě alba Beherit, H418ov21.c a Electric Doom Synthesis, která měl pod palcem jen samotný frontman Nuclear Holocausto Vengeance, se zcela zbavila konvenční podoby black metalu. Odvážné, ale rozporuplné nahrávky, po kterých se Holocausto rozhodl opustit název Beherit a pod jinými přezdívkami začal vytvářet nové hudební směry a projekty.

S názvem Beherit se Nuclear vrací na scénu až v roce 2007, kdy začíná připravovat nový materiál, který vychází v roce 2009 pod názvem Engramen. O dva roky později ještě přichází s retrospektivní nahrávkou At The Devilʼs Studio 1990. Od té doby se kapela víceméně opět stáhla do stínu, aby o sobě dala vědět až v letošním roce, kdy nejprve vychází dvouskladbová kazetová kompilace Promo Tape a záznam koncertu Live In Nokia Finland 8-3-1991.

Vydání nové desky Bardo Exist je tak v mnoha ohledech docela překvapivé, protože Beherit stále zůstávají zcela nepředvídatelní. Když je ale Holocaustův black metal tolik neortodoxní, určitě dává smysl, aby oživil temný ambientní přístup z minulosti a přepracoval jej v novém brilantním provedení.

Nová nahrávka je patřičně temná, ale přesto díky širokému spektru zvuku doslova hýří barvami. Vše působí živě a étericky, místy i hrozivě – když je potřeba –, s mechanicky pulzující rytmikou. Jednotlivé skladby drží hezky pohromadě, ale když na to přijde, dokážou se i zcela rozpadat pod děsivými a naléhavými vokály samotného Holocausta či ukrutnými trumpetovými instrumentacemi, které se prodírají přes zlověstnou kompaktní mlhu.

Vše pak dokonale shrnuje titulní a zároveň bonusová skladba Bardo Exist, jejíž stopáž 23 minut si vysloužila umístění na samostatném disku, který je součástí jak CD, tak i LP nahrávky.

Startuje Beherit s deskou Bardo Exist novou epochu, nebo končí? Jen samotný Nuclear Holocausto Vengeance ví, co přinese budoucnost. Jasné je jen to, že tento albový ‘úsvit‘ představuje pořádnou ‘tmu‘.

Seznam skladeb Bardo Exist:
1. Aivosota
2. Shadow Prayer
3. Coruscation
4. Acid Death Vision
5. Extreme Thirst And Insomnia
6. Blindsight
7. Silom Vortex
8. Mens Rea
9. Ghost Visitor
10. Peilien Vanki
11. Sorrowers

Bonusové CD: Bardo Exist

Související odkazy:
Facebook – www.facebook.com/beherit
Label – www.kvlt.fi

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 185

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *