RockShock

Internetový rockový magazin

Jihočeský písničkář Fabián Berka zveřejnil nový videoklip. Ve skladbě Má milá odhaluje příběh nešťastné lásky

Text: Václav Votruba
Foto: archiv Fabiána Berky

Příběh lásky, smutku, ale i odpuštění a vyrovnání se s minulostí rozvíjí ve svém novém singlu Má milá písničkář Fabián Berka. Skladbu doprovází video s krásnou šumavskou atmosférou.

„Letos v červenci jsem se vydal na pěší túru, kdy jsem vyrazil z Železné Rudy a došel pěšky až do Znojma. Cílem této cesty byl kontakt s přírodou a zároveň buskingové hraní v každém větším městě, které jsem na své cestě potkal,“ vrací se ke vzniku písně jindřichohradecký zpěvák a muzikant. „Když jsem šel ze Staňkova do rodného Jindřichova Hradce, zastihla mě obrovská průtrž mračen. Byl jsem zrovna uprostřed hustého lesa, tak jsem se ukryl pod největší strom, který v okolí byl. Les to byl opravdu magický, panenský, ještě ne tolik narušený rukou člověka. V ten moment se mi začala v hlavě rodit melodie a příběh, který jako by mi vnukla sama přírodní scenerie. Píseň byla dopsaná za půl hodiny.“

Vzhledem k okolnostem vzniku nové skladby, která dostala název Má milá, bylo symbolické vytvořit v podobném duchu i videoklip. Volba padla na Šumavu, která ve správný čas kouzlila podzimními barvami. „Příběh videoklipu je vlastně jenom mírně načrtnutý, majoritní myšlenkou je, že hlavní hrdinku dohání její temná minulost, která je vyjádřena formou jí samé v černých šatech. Tyto dva kontrasty se protínají celým videoklipem, já už tam pouze hraji roli vypravěče příběhu,“ popisuje Fabián Berka, který podobně abstraktně pojal i text skladby. „Není zcela jasné, kdo je adresátem. Dal jsem záměrně prostor fantazii posluchače, který si tak může v písni najít svůj vlastní příběh. Skladba dostala úplně jiný rozměr po zakomponování houslí, které tak tvoří melodickou linku po dobu celého jejího trvání. Nechal jsem se hodně inspirovat moderním folklorem, který dokáže ideálně vyjadřovat abstraktní emoce pomocí melodie a textu.“

Fabián Berka je známý blízkým kontaktem s publikem, také humorem a skladbami, ve kterých se odráží jeho životní zkušenosti. Jak sám říká, pomocí hudby si tvoří album vzpomínek a zážitků. „Každým přehráním si konkrétní emoci vybavím. Myslím si, že dle zpětné vazby posluchačů je autenticita dost znát,“ dodává.

Za dobu svého působení měl Fabián Berka šanci hrát s hudebními tělesy jako Wohnout, Čechomor, Tomáš Klus, Pokáč, Civilní obrana a tak dále.

Související odkazy:
Má milá na YT – www.youtube.com/watch?v=3zZM7y0rPx8
Facebook – www.facebook.com/fabianberka

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 210

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *