RockShock

Internetový rockový magazin

Coldun chystají na leden třetí řadové album

Text: METALMESSAGE / Jiří Olszar
Foto: archiv skupiny

COLDUN, původně jen sólový projekt německého zpěváka Colduna založený v roce 2006, se proměnil ve skutečnou fungující kapelu. Skupinu tvoří špičkoví hudebníci a nějakou dobu i Coldunovi spoluhráči, kteří za posledních 20 let získali zkušenosti prostřednictvím různých aktivit v dalších projektech a kapelách.

Na působivě umělecky smýšlejícím druhém albu Collapsing Polarities z roku 2014 je již odhalena kompletní esteticko-filozofická nadčasovost zanesená do tvorby Coldun. Nyní se ale muzikanti logicky posouvají o další krok vpřed v čele se svým korunovaným pěveckým ‘císařem‘. Třetí album s inspirujícím názvem Grand Sun Ritual míchal a skvěle masteroval Greg Chandler (Esoteric) v birminghamském Priory Recording Studiu.

Atmosférický progresivní metal oduševnělých špičkových muzikantů z Krušných hor (Chemnitz) je opět naprosto úžasně povznesen výjimečným a přímo mistrovským hlasem, za kterým stojí zcela nezaměnitelný frontman Coldun. Kompletní hloubku samotného díla pak doplňuje i v té nejlepší kvalitě vyvedený obal. Grand Sun Ritual spojuje světy doom a post-metalu, které samotní tvůrci tak milují.

Coldun spojují atmosférické a hluboce bohaté ambientní zvuky s divokými rock/metalovými kytarovými riffy, rytmika si neuvěřitelně plynule šlape, kytary jsou cítit klasickém odérem 70. let a vše patřičně dolaďují i klávesy s ‘hammondovským‘ feelingem. Velice zajímavé jsou v tomto majestátním zvukovém obraze i časté a dosti tvrdé, někdy dokonce až post-blackové motivy, které mohou v konečném důsledku přinést moderní, ale přitom zcela originální a prvotřídní zvuk té nejvyšší kvality.

Obsahově se nové album točí hlavně kolem věčně aktuálních otázek lidstva o příslušném smyslu života a smrti. Myšlenky v textech písní, krásně podbarvené Coldunovým tenorem, jsou jeho osobním přesvědčením, že smrt není prostě absolutní – že to zkrátka není konec. Ostatně v posledních letech kvůli tomuto duševnímu rozpoložení absolvoval i cesty do různých koutů světa.

Seznam skladeb Grand Sun Ritual:
01. Grand Sun Ritual
02. The Forest And The Soul
03. Down Below
04. Salvation Day
05. Stories Untold
06. Hail Out To Thebes
07. I Dreamed That Dream

Aktuální sestava:
Coldun – zpěv, baskytara, klávesy
ZK – kytara
MR – kytara
NC – bicí

Související odkazy:
www.coldun.de
www.facebook.com/coldunmusic
www.coldun.bandcamp.com
www.youtube.com/channel/UCsbAjjtZcObG0fTYPtsbVnw

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 629

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *