RockShock

Internetový rockový magazin

Skupina Mrakoplaš opět bojovala proti Alzheimeru

Text: Martin Kalenda
Foto: archiv skupiny

Na výzkum Alzheimerovy nemoci bylo 27. 9. 2020 vybráno 94 160 Kč. Celkem MRAKOPLAŠ během všech ročníků Mrakoplaš kontra Alzheimer vybral 537 304 Kč. Výtěžek ze vstupného a aukce raritních předmětů byl věnován AD Centru (www.abadeco.cz). Toto centrum se zabývá diagnostikou, léčbou a výzkumem Alzheimerovy nemoci a dalších neurodegenerativních onemocnění mozku.

Skupina Mrakoplaš zrealizovala 9. ročník benefičního koncertu na podporu výzkumu Alzheimerovy nemoci. Jako speciální hosté vystoupili JAROSLAV ‘SAMSON‘ LENK, EVA HACUROVÁ, MILAN POTOČEK a moderátor PAVEL ANDĚL.

Skupina Mrakoplaš, která se jmenuje podle nedostudovaného čaroděje ze série velmi oblíbených knížek Úžasná Zeměplocha od anglického spisovatele Terryho Pratchetta, připravila na 27. 9. 2020 už podeváté benefiční akci na podporu výzkumu Alzheimerovy nemoci. Celý výtěžek z tohoto komponovaného večera byl věnován AD Centru při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Univerzitě Karlově 3. lékařské fakultě a Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy.

AD Centrum se dlouhodobě zabývá především časnou a správnou diagnostikou Alzheimerovy nemoci a jiných neurodegenerativních onemocnění mozku. Rovněž se pokouší vyvíjet nové postupy, jak těmto lidem pomoci. S jejich rozsáhlými aktivitami pro odbornou i laickou veřejnost je možné se seznámit na jejich internetových stránkách www.abadeco.cz. Mottem činnosti AD Centra je „Pomáháme druhým – pacientům, pečovatelům i profesionálům již od roku 2005“. Jejich výsledky získaly řadu domácích i zahraničních ocenění. Všechna pracoviště AD Centra převzala záštitu nad tímto benefičním koncertem.

Mrakoplaš přispívá a soustavně podporuje boj proti Alzheimerovi. Zvlášť když byl touto nemocí postižen zesnulý duchovní otec kapely, spisovatel Terry Pratchett. Kapela se odlehčenou formou snažila poukázat na Alzheimerovu nemoc, oslovit veřejnost i soukromé subjekty tak, aby byla tato degenerativní nemoc maximálně zviditelněna a aby si naše společnost mohla uvědomit, že je dobré podpořit výzkum této choroby, který pak může pomoci všem postiženým pacientům. V letošním roce se k Mrakoplaši přidala i spřátelená mladoboleslavská skupina ISARA, která svůj letní festival Isarafest a pravidelné koncerty Na scestí v DK Mladá Boleslav přiřadila k beneficím podporujícím AD centrum, a tak se dál postupně rozšiřuje základní myšlenka akce a podpora výzkumu Alzheimerovy nemoci.

Koncert proběhl 27. 9. 2020 od 19.30 do 22.00 hodin v Divadle v Dlouhé, v Praze za účasti 55 posluchačů.

Přestože byl tento večer poznamenán proticovidovými opatřeními a do poslední chvíle nebylo jasné, zda všechno vůbec proběhne, benefice se i tak vydařila. Všichni hosté si svá vystoupení užili a společně zahráli několik písní s pořádající kapelou Mrakoplaš. Spolu s moderátorem Pavlem Andělem a všemi diváky vytvořili nádhernou atmosféru, která v zaplněném malém sále potěšila všechny zúčastněné. Spokojen mohl být i vedoucí AD Centra, pan profesor MUDr. Aleš Bartoš, Ph.D, který mohl sledovat, jak se vybralo 94 160 Kč pro výzkumné a vzdělávací aktivity, průběžné aktualizace internetových stránek www.abadeco.cz, své spolupracovníky a studenty zapojené do tohoto celospolečensky důležitého tématu. Tato částka se sestavila z vybraného vstupného, štědrého daru z rukou místostarosty Klecan Ivo Kurhajce a povedené aukce raritních předmětů, do které přispěli všichni účinkující.

Na pódiu kromě muziky proběhla i aukce několika raritních a uměleckých děl, která výtvarníci a další umělci podílející se na tomto večeru poskytli zdarma (např. výtvarnice Blanka Lehmanová, písničkář Jaroslav ‘Samson‘ Lenk, herečka a designérka Eva Hacurová, hudebník Milan Potoček a skupina Mrakoplaš). Výtěžek z aukce byl přidán k financím ze vstupného a byl poskytnut AD centru.

Protože se Mrakoplaši podařilo i v minulých ročnících oslovit zajímavé hosty (jakými byli např. Petr Janda, Ivan Hlas, Jan Spálený, Roman Dragoun, Luboš Pospíšil, Mirek Kovářík, skupina Traband, Vladimír Merta, Petar Introvič, Olin Nejezchleba, Norbi Kovács, Slávek Janoušek, Petr Rímský a další) a podařilo se získat již 537 304 Kč, očekává se, že bude tato skupina v pořádání benefičního koncertu Mrakoplaš kontra Alzheimer pokračovat tak, aby na výzkum této nemoci byly k dispozici další tolik potřebné finance a boj s touto chorobou byl zviditelněn co nejlépe.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 245

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *