RockShock

Internetový rockový magazin

Laura a její tygři oslaví 35 let na scéně divokou show

Text: DK Šumperk
Foto: archiv skupiny

Černé kalhoty a funky drive, černé brýle a soulová naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance, bílé košile a živočišná rocková energie… Přesně tím se vyznačuje legendární rocková skupina LAURA A JEJÍ TYGŘI, jejíž letošní nekončící koncertní šňůra se ponese v duchu 35. výročí vzniku souboru. V šumperském Domě kultury tento významný mezník v kariéře oslaví v pátek 18. září společně se svými fanoušky.

Na konci roku 1985 se Karel Šůcha nechal inspirovat novelou Williama Saroyana Tracyho tygr a založil uskupení, které pojmenoval Laura a její tygři – dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti. Soubor se velmi rychle zařadil po bok nejznámějších skupin ‘české nové vlny’. Vladimír Vlasák později ve své knize Excentrici v přízemí napsal: „Koncerty skupiny sálají vlnami živočišné rockové energie, ve které vycítíme náznaky dunivých černošských rytmů, latinu i bílý beat šedesátých let. Vše vyvěrá z pozitivního názoru a pohledu na svět, jenž se v této stylové směsici bleskově přenáší na publikum.”

Za svou kariéru stihli koncertovat v západní Evropě (Francie a Německo), v Rusku, a dokonce na Světovém festivalu mládeže v Severní Koreji. Kromě běžných koncertů se kapela věnovala i větším projektům, jako jsou dnes už legendární Show Tomáše Tracyho, Rituál na Žižkově nebo Laura a její tygři versus Křižíkova fontána. Neúnavný hledač talentů Karel Šůcha v kapele ‘vychoval’ řadu významných osobností českého kulturního života – Ilonu Csákovou, Martina Poštu, Miloše Vacíka, Dana Nekonečného, Lenku Novou a mnoho dalších, kteří se rádi vracejí a příležitostně s Laurou i nadále vystupují jako hosté.

„Na jaře jsme navázali spolupráci se sítí GoOut, která společně s Hanou Třeštíkovou nastartovala celorepublikový projekt Vstupenky na NIC na podporu kulturních institucí v současné nelehké situaci. Naši příznivci si mohli zakoupit imaginární lístek v libovolné hodnotě na akci, která se neuskuteční. Výtěžek z tohoto projektu jsme se rozhodli použít právě na tento slavnostní večer. Všem zúčastněným podporovatelům jako poděkování věnujeme dvě vstupenky,” uvedla produkční Domu kultury Michaela Horáková.

Koncert skupiny Laura a její tygři, který se koná v pátek 18. září od půl osmé večer ve velkém sále Domu kultury, se zároveň pod záštitou senátora Miroslava Adámka ponese v duchu poděkování pracovníkům v místních sociálních službách za jejich obětavou práci, zejména v několika předchozích perných měsících.

Vstupné na slavnostní vystoupení je 250 Kč v předprodeji, v den akce lístek podraží o třicet korun. Více informací a online rezervace vstupenek na www.dksumperk.czwww.lauranet.cz.

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *