RockShock

Internetový rockový magazin

Pilsen Busking Fest 2020 odhaluje další část programu a zůstává optimistou!

Text: Jiří Návrat
Foto: archiv festivalu

Jak už organizátoři zveřejnili před více než měsícem, Pilsen Busking Fest 2020 se bude konat i v letošním roce, a dokonce ve skutečně letním termínu od 4. do 5. září. Návštěvníci se již posedmé mohou těšit na multižánrový program, který bude tradičně velice pestrý. Nebudou chybět jak domácí, tak i zahraniční umělci nebo oblíbená kreativní zóna Živá Velryba.

Letošní rok je nesmírně náročný pro každého z nás a jedním z oborů, na které měla pandemie koronaviru největší dopad, jsou kulturní akce, zejména velké letní festivaly. Z těch nejznámějších se prakticky žádný neuskuteční a kultivace duší potrhaných dlouhou karanténou, nejistotou v práci a doslova záplavou negativních zpráv z médií je v rukou menších, neziskových akcí a festivalů. Jedním z nich je mezinárodní festival pouličního umění Pilsen Busking Fest, který proběhne od 4. do 5. září v centru Plzně. Pořadatelé samozřejmě počítají s rizikem, že se nakonec festival při změně epidemiologické situace nebude moci uskutečnit, ale snaha v těchto těžkých časech lidi pobavit, rozesmát a otevřít parket plzeňských ulic je prostě silnější.

Mezinárodní rozměr již 7. ročníku festivalu letos dodá kolem patnácti zahraničních umělců, kteří byli pečlivě vybráni tak, aby byla co největší pravděpodobnost, že k nám skutečně dorazí. Žijí buď v České republice, či okolních zemích s podobnou situací ohledně nákazy Covid-19. Návštěvníci se mohou letos těšit například na houslistku s bubeníkem OLGA SHOW hrající jak vlastní tvorbu, tak i klasická díla vážné hudby v moderním kabátě. Plzeňskému publiku pak největší radost udělá pravděpodobně reaggae/ska/rock’n’roll one man band ROCKY LEON, který v hlavním městě piva vystoupil už několikrát a vybudoval si slušnou fanouškovskou základnu. Třetí zahraniční kapelou, která má za sebou i vystoupení na velkých festivalech Colours Of Ostrava nebo Mighty Sounds, jsou polští FREEBORN BROTHERS plující mezi styly speed folk, country a rock’n’roll. Jak už je každým rokem zvykem a patří k žánrové pestrosti tohoto festivalu, ani letos nebudou chybět cirkusáci, akrobaté, tanečníci a komedianti. A pokud se vše podaří, bude skutečně na co koukat. Z Lipska své akrobatické a žonglérské umění přijede ukázat rodák z Ghany Afrikan Acrobatik Act. Z jiného koutu Německa se o svůj talent podělí fotbalový freestyler Fabian Duro, jehož největším úspěchem je účast na tréninku fotbalistů Bayern Mnichov, kterým přišel ukázat, co všechno se s míčem dá vymyslet. Ze Španělska přicestují Duo x Caso spojující jak divadelní, tak akrobatické či cirkusové kousky.

Nebudou chybět samozřejmě ani zástupci z domácí scény. Z kapel s výraznější dechovou sekcí to budou místní FRAJARA PUTIKA kombinující balkan, ska a reggae, dále pak pražský jedenáctičlenný brassrapový SHIZZLE ORCHESTRA či BRASS AVENUE hrající svérázné předělávky světoznámých hitů. Další žánry pak zastupuje například gipsy klezmer TABASKER, melancholický folkař HYNEK KOČÍ, punk/folkový ČTVRT NA SMRT či mathrockeři ČERVEN. V programu nebude chybět ani oblíbená Tančírna salsy a bachaty nebo Busking Beatbox Battle, která se bude konat již počtvrté v řadě. Pro všechny, kteří se chtějí během festivalu aktivně zapojit do dění, vyroste u hlavního pódia i kreativní zóna Živá Velryba, která dá prostor malým i velkým něco hezkého si vyrobit, uvařit či si zahrát. To všechno s velkým respektem k naší přírodě z odpadového či recyklovaného materiálu. Kompletní program s časy a mapou bude zveřejněný 14 dní před festivalem. Na celý festival je vstup dobrovolný, do klobouku každému z umělců.

V předfestivalovém období proběhne i oblíbená Busking Party, která se uskuteční 8. 8. na Náplavce u Radbuzy. Hlavní hvězdou bude psychedelic/hardrocková kapela REDLAKE CIRCUS sídlící v Berlíně, místní MADEBYTHEFIRE, NIGUNATICA DUO, TOMÁŠ J. HOLÝ, MARTYʼS HENPECKED CLUB a kejklíř Rudy Harden.

Tento projekt byl podpořen z Grantového programu Plzeňského Prazdroje. Projekt je uskutečněn za finanční podpory Plzeňského kraje, statutárního města Plzně a městských obvodů Plzeň 3 a Plzeň 1.

Kromě facebookové události www.facebook.com/events/1032001907216149 sledujte také webové stránky www.buskingfest.cz nebo facebookový profil pořadatelů
www.facebook.com/PilsenBuskingFest a očekávejte v nejbližších dnech a týdnech, že budete doslova zasypáni informacemi o novinkách, které si na vás pořadatelé z CONEXIS, z. s., připravili.

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *