RockShock

Internetový rockový magazin

Pilsen Busking Fest 2020 se jako jeden z mála letních festivalů uskuteční!

Text: Jiří Návrat
Foto: archiv festivalu

Vzhledem k optimistickému vývoji pandemie covid-19 přicházejí organizátoři oblíbeného mezinárodního pouličního festivalu se skvělou zprávou. Pilsen Busking Fest 2020 se bude konat i v letošním roce, a dokonce ve skutečně letním termínu od 4. do 5. září! Návštěvníci se již posedmé mohou těšit na tradičně multižánrový program, a i když to dlouho vypadalo nereálně, i na umělce ze zahraničí.

Pilsen Busking Fest 2020 je multižánrovým mezinárodním festivalem, při kterém celé centrum města již posedmé od 4. do 5. 9. doslova zaplaví desítky zahraničních, českých i plzeňských umělců. Hlavním a dlouhodobým cílem pořadatelů je i v letošním roce oživit centrum města Plzně a inspirovat místní obyvatele a umělce, aby se více zapojili do dění ve veřejném prostoru.

Na své si přijdou zejména milovníci různorodého umění, ale i běžní obyvatelé města díky odvážné a zároveň velice přístupné festivalové dramaturgii. V rámci programu se představí pouliční hudebníci, kapely, komedianti, žongléři, tanečníci a další zástupci různých uměleckých žánrů. Hlavní zóna festivalu vyroste v centru města Plzně ve Smetanových sadech v místě zvaném U Branky. Zde se postaví velké pódium, infostan, prodejní stánky a několik kreativních zón určených pro přímé zapojení návštěvníků. Festival se odehraje zároveň v sadovém okruhu a přilehlých ulicích, kde bude program jak organizovaný, tak i v rámci tzv. volných zón určených pro kohokoliv, kdo si chce pouliční vystoupení vyzkoušet či se nevešel do hlavního programu.

Výhledem k nejistotě, která panovala na jaře tohoto roku, se na festivalové dramaturgii začalo pracovat až na začátku června. Program se tak postupně stále rodí a má potvrzených již několik velice zajímavých umělců či kapel. Největší hvězdou je v tuto chvíli world music fusion čtveřice THE TROUBLE NOTES z Berlína, která měla přijet již před 3 roky, což se nakonec nepovedlo, a bude se tak snažit napravit si renomé letos. Dalším zajímavou kapelou jsou v Plzni už velice známí YEDHAKI:NAUTIKA, kteří nyní hrají i s bubeníkem a jejich vystoupení slibuje doslova zběsilou party. Třetí potvrzenou je zpěvačka DAIANA LOU z Itálie, kterou doprovází její přítel na různé hudební nástroje; jejich show je plná pozitivních vibrací, skvělého vokálu a skutečně originálních a chytlavých písniček. Za černého koně festivalu pak organizátoři označili novou plzeňskou kapelu RADOSTA, hrající hravé instrumentální skladby doprovázené samply z kultovního filmu Kulový blesk.

„Na celý festival je vstup sice zdarma, ale doporučujeme návštěvníkům přispět do klobouku či jakékoliv nádoby dobrovolně. Nejenom v tomto složitém období, kdy kulturní scéna dostala opravdu tvrdou ránu, je podle nás zcela zásadní touto formou podpořit, a hlavně ocenit vystupující umělce,” dodává a apeluje na diváky Jan Šinko, hlavní dramaturg festivalu.

Pouliční umění (anglicky busking; jednotlivý umělec je busker) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní, či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou házejí drobné mince do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Kromě facebookové události www.facebook.com/events/1032001907216149 sledujte také webové stránky www.buskingfest.cz nebo facebookový profil pořadatelů www.facebook.com/PilsenBuskingFest a očekávejte v nejbližších dnech a týdnech, že budete doslova zasypáni informacemi o novinkách, které si na vás pořadatelé z CONEXIS, z. s., připravili.

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 4

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *