RockShock

Internetový rockový magazin

Schodiště navazuje šňůru k albu Kupředu! a připomíná tři nové videoklipy

Text: Ondřej Fencl
Foto: archiv skupiny

SCHODIŠTĚ (ex-Nahoru po schodišti dolů band) po dvou povedených křtech alba Kupředu! (vydal 1. 1. 2020 Galén) zamířilo do karantény, z níž vzešel nadšeně přijatý videoklip k prastaré písni Blbá náhoda („letos potřicátý nepojedu do Paříže”)www.youtube.com/watch?v=PDESjLw8Kqw&t=8s

Počínaje 1. červnem kapela opět zvesela brázdí české hudební moře a vyráží s deskou Kupředu! kupředu – jak do klubů, tak zejména na open airy… v duchu videoklipu Mám sto chutí, který startuje celou desku, na prvním místě je i v koncertním playlistu a vystihuje současnou náladu ve Schodišti: www.youtube.com/watch?v=emnxiRJvoeQ

A z pilotního singlu Kupředu a zdařilého obrazového ztvárnění zpod rukou kapelníka Vráti Horčíka už se mezitím stal koncertní hit: www.youtube.com/watch?v=302iHBeKG2E

Ač frontman Doktor Krajíček oslavil nedávno šedesátiny a kapela pětatřicetiny, na důchod to nevypadá. Naopak, nové CD je možná nejsvižnější a nejenergičtější v historie Schodiště. A jak naznačují pochvalné (nejen) recenzentské ohlasy, padá nejspíš na úrodnou půdu.

Musicserver (Ondřej Hričko):
„Schodiště je v nebývalé formě. Na albu nenajdeme slabého místa, mnohé písně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co kapela stvořila. Pozitivní energie a chuť hrát je tu až hmatatelná.”

Rádio BEAT (Radek Diestler):
„Pokud vám bylo Schodiště sympatické a ztratili jste ho ze zřetele, je deska Kupředu! velmi dobrý důvod, proč navázat na staré avantýry.”

Právo, Novinky.cz (Jaroslav Špulák):
„Texty hudbu smysluplně provázejí a někdy i nesou. Klíma je básník, témata uchopil srozumitelně, současně jim s radostí a uměleckým zadostiučiněním vtiskl básnivost a neopomněl v nich tu a tam skrýt narážky a vtípky, které se zjeví až při opakovaném poslechu.”

Hudební knihovna (Karel Souček):
„Schodiště vyráží kupředu, ale staré dobré jistoty zůstávají. Písničky jsou energické, skočné, temperamentní, současně lehké a vzdušné, plné nápaditých melodií, barevných aranží a chytlavých refrénů… nápaditě propojených s hořkosladkými, ze života odpozorovanými texty.”

Hudebně se Schodiště částečně vrací k vlastním kořenům, kdy v písních dominovaly melodické linky akordeonu a klarinetu. K těm pak jako kontrast stojí kytarové a rytmicky hutné rify podpořené saxofonem. Pro zpestření se v některých pasážích, tak jako na koncertech, objeví zvuky ze sampleru, které se vhodně doplňují s akustickými nástroji.

„Cílem bylo přenést ve studiu do nahrávek všechno to, co dělá Schodiště Schodištěm,” dodává kapelník Horčík. „A pak také vše podřídit nemilosrdnému pravidlu, že totiž základem je písnička, která musí fungovat i bez složitých aranží.”

Obsahově, tedy textově, se autoři písní (především akordeonista a básník Miroslav Klíma) zaměřili sami na sebe, pozvolna stárnoucí chlapíky, a na věci a situace, které kolem sebe pozorují, vnímají a ke kterým se vyjadřují; leckdy naštvaně, někdy ironicky, jindy poeticky.

Schodiště je pověstné pódiovým nasazením; vepředu svým neopakovatelným stylem přednáší Doktor Krajíček, který jako maják září v pozici frontmana od prvopočátků, celou kapelu ženou kupředu omlazené bicí (Jakub Homola) a kytara (Ondřej Fencl) s dynamitovou úderností; je to radost, je to jízda.

V posledních letech nastalo na koncertech vítané vyvážení, kdy většina už neřeší, ze kterého století ta která píseň je. Část příznivců stále bouřlivě reaguje na starší hitovky, zatímco ta druhá, početnější, už skáče především do rytmu novinkových festivalovek Nebudu či Stařena.

Čtyři ze současných sedmi členů pamatují zlatou éru Nahoru po schodišti dolů bandu, na níž se zásadně podíleli jak interpretačně, tak autorsky. Činí se i mladá sekce a výsledkem je souzvuk nabitý radostí, který má v sobě kus starého dobrého Schodiště, ale i svěží vítr a větší zapojení nástrojů pro kapelu tak charakteristických (klarinet, akordeon, saxofon).

Během dvanácti let společného hraní a několika soustředění se sedmičlenná skupina semkla jak rodinka, která vesele brázdí zdejší hudební ‘moře’. Hutný mix písní z nejslavnějšího období (kolem alb Ukazovák nasliněnej a Svinska pržola), vypalovaček z ‘comebackového’ alba Roztoky (2011) a především našláplých novinek z kolekce Kupředu!, z nichž leckteré už fanoušci z koncertů dobře znají a vyžadují – to je program pro rok 2020. Pestrý hudební mejdan na oslavu nové desky!

Více informací najdete na oficiálním kapelním webu www.schodiste.org, na
www.bandzone/schodiste nebo na www.facebook.com/Schodiste-220979644664731.

Kupředu! tour 2020:
26. 06. – Jindřichův Hradec, Živý Hradec + PRVNÍ HOŘE
18. 07. – Dolánky u Turnova, kemp, 19.00 hod.
18. 07. – Jilemnice, náměstí, 22.30 hod.
25. 07. – Červený Kostelec, Trees
07. 08. – Nový Bydžov + GARAGE
15. 08. – Chotěmice, Vesnický klub V. Koubka
05. 09. – Praha, Vysočany
10. 09. – Bludov u Šumperka, KD
11. 09. – Dobříš, KD
25. 09. – Chomutov, Hřebíkárna
23. 10. – Mariánské Lázně, Morrison
06. 11. – Čelákovice, KD + KRAUSBERRY
12. 12. – Nové Město na Moravě, KD + KRAUSBERRY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 9

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *