RockShock

Internetový rockový magazin

Letošní Rock For People ovládla nostalgie i nové hvězdy na hudební scéně

Text: Michaela Horáková
Foto: Michaela Horáková

Festival Rock For People už nesmazatelně patří mezi ty největší ve střední Evropě. I letošní 29. ročník se konal v polovině června na letišti v hradeckém Parku 360. Program byl opět našlapaný, protože sliboval vystoupení přes 120 hvězd, filmovou projekci, DJʼs party, módní přehlídky, divadlo, tanec, slam poetry i zajímavé diskuse (například s Čestmírem Strakatým nebo Lukášem Hejlíkem). Pojďte se podívat na zajímavosti z jednotlivých dnů.

Nejprve se začalo zlehka večírkem pro nedočkavé, kde se poprvé objevily dvě secret shows. A na první oficiální den festivalu se těšila spousta lidí, kteří netrpělivě očekávali, až se otevře hlavní brána festivalu. Posledních pár vteřin odpočítávání si s nadšenými fans vychutnal i ředitel festivalu Michal Thomes. Hned u vchodu do areálu mohli mít lidé oči navrch hlavy, pořád bylo na co se koukat. Kromě nepřeberného hudebního a dalšího programu jste si mohli zahrát tradiční pukec, zazpívat si u táboráku, prověřit své znalosti v AZ kvízu, předvést povedené kousky na U-rampě, užít si silent disco, nechat se zdarma namasírovat v Ploom zóně nebo si vzít svou drahou polovičku. Ano, je to tak. Právě ve spolupráci s Kofolou se chvíli před zahájením festivalu konala soutěž, ve které 8 šťastných párů zažilo svatební obřad i následnou hostinu v areálu hradeckého letiště.

Už druhým rokem se díky Komerční bance můžete setkat s unikátním konceptem KB Future Fest. Ten představuje, jakou podobu by v blízké době mohly festivaly mít. Ať už se jedná o udržitelnost, energetiku, nebo předcházení zbytečnému odpadu. Kromě náhledu do budoucnosti byly na místě i praktické ukázky. Součástí byly i dvě stage poháněné alternativním zdrojem elektřiny.

I tak velkým festivalům, jakým Rock For People bezesporu je, se občas nevyhnou změny v programu. To se stalo hned u prvního večera. Bohužel ze zdravotních důvodů svou účast musel zrušit Corey Taylor (frontman slavných Slipknot). A místo dříve odřeknuvších Bad Omens se na festivalu překvapivě objevila partička P.O.D., u níž se v davu projevila divoká i nostalgická nálada. Dále se na festivalu objevila českému publiku už velmi dobře známá skupina ENTER SHIKARI, se kterou se osobně setkalo i pár šťastlivců z řad diváků. A celý středeční večer zakončila pekelná show THE PRODIGY.

Čtvrtek se nesl v náladě oslavy 30. výročí VYPSANÉ FIXY. A tak se v dostatečném předstihu u stage začal hromadit fixí lid, který si tuto oslavnou jízdu chtěl užít s touto oblíbenou partičkou. A na pódiu nebyla sama, objevila se tam i MŇÁGA A ŽĎORP, TŘI SESTRY nebo hokejista a nyní skaut Dallas Stars Jiří Hrdina. A speciálním hostem byl i přímo ředitel festivalu Michal Thomes. Divokou show plnou jisker a ohně předvedli i PARKWAY DRIVE.

Za jeden z highlihtů festivalu však považuji možnost trochu lépe poznat frontmana legendární kapely THE OFFSPRING, která letos slaví neuvěřitelných 40 let na hudební scéně. Ve spolupráci s Českou televizí, jež je generálním partnerem festivalu, se organizátorům ve čtvrtek povedl opravdu mistrovský kousek. Určitě znáte pořad Hyde Park Civilizace, kterou moderuje Daniel Stach. A jeho hostem naživo přímo před zraky návštěvníků nebyl nikdo jiný než právě Dexter Holland. Ten kromě hudebního talentu slaví úspěchy i na poli vědy. Je totiž držitelem titulu Ph.D. z molekulární biologie na kalifornské univerzitě. Na přetřes ve skvělém rozhovoru proto přišla nejen renomovaná témata, ale i to, jak třeba jeho maminka reagovala na zprávu, že získal tento titul. Dexter působil velmi sympaticky, lidsky, nešetřil úsměvy na všechny strany a od publika se mu dostalo mnoha hlasitých ovací.

Stejně tak to bylo i u večerního vystoupení na KB stagi, kde valili všichni členové jeden ikonický hit za druhým, kytarista Noodles si neodpustil několik vtípků (obzvláště ten povedený byl ohledně počtu diváků v areálu, kdy se trhl rekord v návštěvnosti a podle něj bylo na místě více než milion lidí). Během jejich energické show, kterou řadím mezi ty lepší, co jsem zatím měla možnost za ty roky navštívit, jsme se dočkali i konfet a nápadité projekce. Každopádně svým výkonem naprosto s přehledem divákům předvedli, že rozhodně nepatří do starého železa a pořád mají publiku co říct. A jakmile přišel na řadu ikonický song The Kids Arenʼt Alright, diváci od pódia až po celou přilehlou ranvej řádili a zpívali jako jeden muž.

I v pátek bylo na programu pár překvapení. Například neplánovaně na festival zavítala zpěvačka EWA FARNA, která návštěvníkům v premiéře představila videoklip Vlny k novému stejnojmennému filmu scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Velká nostalgie a skvělá nálada zavládla u vystoupení kalifornských HOOBASTANK, kteří letos slaví 30 let od založení a do České republiky dorazili úplně poprvé. Samotní členové se na pódiu divili, proč to trvalo tak dlouho. O to víc si pak fanoušci užívali jejich hity. Když ale došlo na ten nejzásadnější – The Reason –, všimla jsem si, že nejedno oko nezůstalo suché. Přiznám se, že i já jsem v tu chvíli měla husí kůži po celém těle. V ten moment jako bychom se všichni spojili a užívali si plnými doušky, na co jsme celé roky čekali. Ještě doteď na tu chvíli vzpomínám s lehkým úsměvem na tváři. Krátce po vystoupení se konala autogramiáda s kapelou a všichni členové byli moc sympatičtí. Vyjádřili se, že teď už snad fanoušci nebudou muset čekat tak dlouho, protože ze show měli moc skvělý pocit.

A to už se na pódiu objevila kapela DOGSTAR, u které bylo speciální zvláštností, že tentokrát dav nevěnoval tolik pozornosti zpěvákovi, jako spíš jejímu baskytaristovi. Není jím totiž nikdo jiný než slavný hollywoodský herec Keanu Reeves. Ten se dokonce s fanoušky v prvních řadách přišel vyfotit. Po jejich vystoupení se začala plnit ranvej u KB stage, kde měla vystoupit kanadská zpěvačka AVRIL LAVIGNE. Krátce před jejím koncertem jsme mohli sledovat impozantní akrobatickou leteckou show Flying Bulls. Po krátké dešťové přeháňce konečně za doprovodu kapely přiběhla usměvavá Avril, která svou přítomností hned v davu rozpoutala nadšení. Zpěvačka je právě na turné pojmenovaném The Greatest Hits Tour. Není divu, své první album vydala už v roce 2002. A tak všechny zásadní songy od Complicated, Girlfriend, My Happy Ending až po He Wasnʼt a Sk8er Boi diváci zpívali jedním dechem. Nejvíce emocí vyvolala balada When Youʼre Gone a chvíli poté se Avril vydala pozdravit diváky v předních řadách. V ten moment bylo publikum u vytržení. A u závěrečných písní Head Above Water a Iʼm With You nejedna z divaček zamáčkla slzu. Byla to show hodna statusu pop-punk queen.

Show dalších headlinerů BRING ME THE HORIZON se musela z logistických důvodů lehce posunout. Čekání ale rozhodně stálo za to, předvedli hodně divokou jízdu plnou speciálních efektů, kterou nakonec zakončil velkolepý ohňostroj. V ten moment se ale už na vedlejší stagi ozvalo intro T.N.T. od AC/DC, které avizovalo, že za pár chvil na pódium dorazí kanadská parta SUM 41. Ta už před časem bohužel oznámila, že ukončí svou působnost na hudební scéně. Z toho důvodu se právě jejich vystoupení stalo tím posledním festivalovým v České republice. Upřímně si do budoucna neumím moc představit, že už naživo jejich punkrockové songy neuslyším. Zatím není jisté, zda se k nám ještě jednou vrátí během listopadového turné po Evropě. Proto jsem to brala osobně tak, že je vidím už naposledy pohromadě v plné síle. A tento smutný fakt se ve mně objevoval po celou dobu jejich našlapaného setu, který stopáží odpovídal zhruba plnohodnotnému koncertu. Hodlala jsem si ho užít, jak nejvíce to jde, až to málem odnesly i hlasivky. Byla to velká emotivní jízda slyšet jak hitovky Fat Lip, Still Waiting, In Too Deep, balady With Me a Pieces, ale i několik novinek z aktuálního alba Heaven :X: HellDopamine, Preparasi A Salire, Rise Up a Landmines. Publikum řádilo od první vteřiny až do konce, jak to bývá u této legendární partičky zvykem. Když už to vypadalo, že se kapela rozloučila a ozvala se reprodukovaná hudba, část publika začala odcházet. Vtom se ale zpěvák Deryck vrátil zpět se slovy, že ještě neřekli poslední slovo, a přidali stylově píseň Summer. Až teprve poté byl této energické show konec. A pokud to skutečně bylo naposledy, kdy jsem Sum 41 viděla na stagi, smekám před kapelou klobouk a moc děkuji za vše, co jsem za ty roky na jejich koncertech i mimo ně mohla prožít.

Čtvrtý den diváků v areálu nepatrně ubylo. Ale nenechte se zmást, stále byla spousta věcí k vidění. Speciálním hostem byl například PETR SPÁLENÝ s kapelou APOLLO BAND, zajímavý projekt POLICE SYMPHONY ORCHESTRA nebo nechyběla vystoupení souboru CIRK LA PUTYKA. Největší peklo nastalo ale až večer při vystoupení australských PENDULUM a celý 29. ročník zakončil velkou show energický YUNGBLUD, který překvapil nejednoho z přítomných.

Všem organizátorům festivalu děkujeme za další nezapomenutelné zážitky. Už teď se upřímně těšíme, s jakými novinkami a překvapeními se vytasí u jubilejního 30. ročníku. Očekávání veřejnosti jsou velká a laťka kvality je už teď posazena hodně vysoko.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2576

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *